Purmerend gaat meer Oekraïense vluchtelingen veilig thuis bieden

Ook in en bij het leegstaand voormalig schoolgebouw aan de Mercuriusweg in Wheermolen komen tijdelijk vluchtelingen uit Oekraïne te wonen. Het gaat om maximaal 75 vluchtelingen die voor de voortdurende oorlog een veilig thuis zoeken. Daarmee wonen er over enige maanden in totaal ongeveer zeshonderd Oekraïners in Purmerend, nu zijn dat er 470.

Volgens het college blijkt uit onderzoek dat de plek geschikt is te maken als tijdelijke opvanglocatie. Binnen enkele maanden komen er kamers, gemeenschappelijke ruimten, douches en een wasruimte. In het schoolgebouw krijgen de kinderen uit Oekraïne straks onderwijs.

Inloopavond omwonenden

De planning is dat de opvanglocatie aan de Mercuriusweg in april open gaat en naar verwachting tot januari 2024 nodig is. De direct omwonenden van de voormalige school krijgen een uitnodiging voor een inloopavond, dan informeren gemeente en de betrokken maatschappelijke organisaties wat er gaat gebeuren.

Uitbreiding andere opvanglocatie

De gemeente gaat de capaciteit van de opvanglocatie in het voormalig schoolgebouw van het Horizon College aan de Van IJsendijkstraat uitbreiden. Op de begane grond en de eerste etage komen in totaal zeventien wooneenheden extra voor ongeveer zeventig personen.

Naar verwachting blijft de opvanglocatie Van IJsendijkstraat open tot 1 september 2026. Na sluiting van de opvanglocatie is er de mogelijkheid dat de wooneenheden beschikbaar komen voor andere doelgroepen woningzoekenden.

Foto's: Evert Ruis