Purmerend krijgt messenverbod en sluit preventief fouilleren niet uit

Purmerend krijgt een messenverbod. Eigenlijk zou het verbod pas na de zomer worden besproken in de gemeenteraad, maar vanwege een aantal recente steekpartijen werd donderdagavond al gestemd over het plan. Volgens burgemeester Van Selm voert de gemeente ook gesprekken over preventief fouilleren, maar dat wordt nog niet ingesteld.

De afgelopen tijd zijn verschillende steekpartijen gebeurd in de gemeente Purmerend. Zo was het onder meer raak in het Leeghwaterpark, op de Zonnelaan en in de Weidevenne. Vorige week donderdag werd een 17-jarige Purmerender neergestoken op het parkeerterrein bij winkelcentrum De Gors. De jongen raakte gewond aan zijn rug en werd met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis. Een dag later sloeg de politie een 15-jarige plaatsgenoot in de boeien. En zo zijn er dus meer steekincidenten geweest. Vrijwel allemaal met minderjarige slachtoffers en vrijwel allemaal met minderjarige verdachten.

Glijdende schaal

Als burgemeester is Ellen van Selm verantwoordelijk voor de veiligheid en openbare orde in de gemeente. "De gebeurtenissen van de afgelopen weken, en met name het feit dat zoveel jonge kinderen betrokken zijn, geeft het gevoel dat het niet in orde is", vertelt ze tijdens de politieke avond. Van Selm benadrukt dat 'we niet mee moeten gaan in zo'n glijdende schaal'. "Het is niet normaal dat mensen met messen de straat op gaan."

Tekst gaat verder onder de video.

Preventief fouilleren

Hoewel een messenverbod volgens Van Selm effectiever is in combinatie met preventief fouilleren, gaat dat nog niet gebeuren. Wel voert Purmerend hierover gesprekken met het Openbaar Ministerie (OM). "Die maatregel is namelijk nogal wat. Bovendien moet preventief fouilleren in een bepaald gebied voor een bepaalde duur worden ingesteld." 

Wanneer het messenverbod precies ingaat is nog niet duidelijk. Het besluit wordt vrijdag gepubliceerd en zou volgens de theorie vanaf zaterdag gaan gelden. Maar vanwege het weekend is het ook mogelijk dat het verbod pas maandag of dinsdag ingaat.