RTV Purmerend.nl

Purmerend krijgt stadspark met vlonderpad en stapstenen

Het Kooimanpark wordt een heus stadspark dat gebruikt gaat worden voor allerlei (sport)activiteiten, met speeltuintjes en extra waterberging. Het grote veld, dat nu honden losloopgebied is, verandert in een recreatieveld om te sporten, te spelen en te schaken. Voor de honden komt een hondenuitrenveld. Het park wordt aangepast om dienst te doen als extra waterberging met een flexibel overstroomgebied. Voorzien van een vlonderpad en stapstenen; een extra attractie. 

Alle politieke partijen in de commissie Ruimte van donderdag 16 juni waren lovend over het voorstel. Commandeur van het CDA had het over een ‘echt Stadspark midden in het hart van de stad’. Alle lof ging naar verantwoordelijk wethouder Tijmstra (CDA). Tijmstra:’ Dank voor de mooie woorden’. 

Er waren her en der nog wel wat vraagtekens. Zo wilde Chris Boer van Leefbaar Purmerend meer ruimte voor hondenbezitters dan alleen het, volgens hem krappe, uitrenveld. Hij onderbouwde zijn pleidooi met de verwachting dat behoudens de zomermaanden er niet veel recreanten in het park zullen zijn, maar wel veel hondenbezitters. Hij kreeg de steun van de woordvoerder van GroenLinks Van Huizen. 

Wethouder Tijmstra wees in haar reactie op de functie van de parken in Purmerend. Het zijn de parels in de stad, die tegenwicht bieden aan de verdere verdichting. Tijmstra: ‘Vanuit die functie wordt bij de parken rekening gehouden met allerlei gebruikers’. De mogelijkheid om het hondenuitrenveld te vergroten bleek geen optie. Tijmstra: ‘Op verzoek van bewoners is de plek al vergroot. Verdere uitbreiding stuit op het pad dat er tegenaan ligt’. Boer(LP) vestigde zijn hoop vervolgens op de evaluatie die tezijnertijd plaatsvindt. 

Roza Marie Langerijs van de Stadspartij liet haar zorg blijken over de kostenstijging van 15% die op het project drukt. Zij opperde om daarom maar iets af te doen van het onderhoud. Langerijs: ‘ Waarom moet het onderhoudsniveau A zijn, B kan toch ook? Wethouder Tijmstra (CDA) wees dat voorstel resoluut van de hand. Tijmstra: ‘ Het gaat om een verschil van 6000 euro per jaar’. 

Het voorstel gaat naar de gemeenteraad van 30 juni. Omdat alle partijen een positief advies gaven, wordt het daar een hamerstuk. Er wordt niet meer over gediscussieerd.