RTV Purmerend.nl

Purmerend Pride: zichtbaar en veilig jezelf kunnen zijn

Nog lang niet iedereen kan zichzelf zijn, ook niet op het werk. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen in Purmerend open en veilig zichzelf kan zijn. Daarom worden tot en met dinsdag 17 oktober diverse activiteiten gehouden voor de lhbtiq+-gemeenschap én om de sociale inclusie in de Purmerendse samenleving te bevorderen.

In de samenleving zijn diversiteit en inclusie nog niet gewoon. Mensen van kleur, lhbtiq+-personen, mensen met een beperking en vrouwen hebben nog steeds te maken met negatieve opmerkingen, pesten, discriminatie en geweld. De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort.

Vrijdag 13 oktober

Die middag is er in theater de Purmaryn de voorstelling Boys won’t be Boys. Hokjes zijn er om in om te kleden tot wie men echt is. ’s Avonds is er in Cultuurhuis Wherelant het gratis Oktoberfeest van Transgenders NH. Dirndl en lederhosen zijn welkom, maar niet verplicht. Er is een optreden van Supertolle Jodeltilly aus Volendam. Filmhuis Purmerend vertoont ’s avonds in samenwerking met Transgenders NH de Pakistaansespeelfilm Joyland. In Pakistan is Haider in een exotische dansclub stiekem achtergronddanser bij transvrouw Biba. De film gaat over een cultuurclash in een conservatieve omgeving.

Zaterdag 14 oktober

Opnieuw is ’s avonds Joyland te zien in Filmhuis Purmerend. In het Leeghwaterbad is er ’s avonds Swim Pride met zangeres Debbie de Witte. Theater de Purmaryn, theater De Verbeelding en pop- & cultuurpodium P3 bieden met de theatertour Purmerend Pride een combi-ervaring. Eerst in theater de Purmaryn de voorstelling Good Boy over ‘hoe het is om je ‘anders’ te voelen, vervolgens maakt drag queen Sedergine de verbinding met de dansvoorstelling High! over extreme levenslust van danstheater AYA in De Verbeelding en tot slot is er silent disco in P3.

Zondag 15 oktober

In theater De Verbeelding is ’s avonds het zwarte keukentafeldrama Who’s afraid of Oscar Wilde over dertigers en relatieperikelen te zien.

Dinsdag 17 oktober

Filmhuis Purmerend vertoont 's middags en 's avonds de Britse speelfilm Blue Jean. De regering Thatcher verbiedt in 1988 met Section 28 de 'promotie' van homoseksualiteit door lokale overheden. De komst van een nieuwe leerlinge dwingt gymdocente Jean te kiezen open te zijn over haar (homo)seksualiteit.

Het programma met de activiteiten van Purmerend Pride 2023 staat op de website van de gemeente: purmerend.nl/purmerend-pride.