RTV Purmerend.nl

Purmerender krijgt jarenlange celstraf vanwege afpersing

Een 26-jarige Purmerender moet vier jaar de cel in vanwege het afpersen van de bedrijfsleider van twee Groningse coffeeshops. Samen met een Israëlische man zou het slachtoffer zijn afgeperst vanwege problemen rond een levering drugs. De medeverdachte moet vijf jaar de cel in.

Het slachtoffer kreeg concrete en zware bedreigingen binnen. De man moest onder meer een aantal miljoen in bitcoins betalen. Ook hebben de mannen gedreigd om de coffeeshops op te blazen.

Lokauto

De Groninger vermoedde aanvankelijk dat een 35-jarige Leeuwarder de aanstichter van het geweld zou zijn, maar toen de man werd aangehouden stopte het geweld niet. Om de echte daders in de kraag te vatten zette de politie een lokauto neer op een parkeerterrein. Tegen de daders werd gezegd dat de eerste 100.000 euro in de auto zou zitten. De 26-jarige Purmerender kwam op de wagen af en werd aangehouden.

Schat aan informatie

En later werd ook de Israëliër aangehouden. In verschillende telefoons is een schat aan informatie gevonden over de afpersing. Omdat de buitenlander ook in dezelfde periode een accountant gechanteerd zou hebben, is zijn straf een jaar hoger uitgevallen dan van de Purmerender.