Purmerender Quinten (23) gevolgd voor indrukwekkende docu

Quinten Lents staat centraal in de onlangs verschenen documentaire ‘Vuurkracht’. De korte film volgt de Purmerender, nadat hij jaren geleden slachtoffer werd van een hevige brand. Zijn moeder overleefde het niet en samen met zijn zus belandde hij zwaargewond in het Beverwijkse brandwondencentrum. Hoe ga je om met zo’n verschrikkelijke gebeurtenis?

Het is een rustige, koude dag op de begraafplaats aan de Purmerweg. Vogels vliegen of zitten in de bomen. Quinten loopt met zijn zus en oma op de begraafplaats. De nu 23-jarige staat met bloemen bij het graf van zijn moeder. Ze overleed op 12 februari 2005, 34 jaar oud. Een kaarsje wordt neergezet op het graf. Het is koud en het drietal gaat weer weg.

Eerste kerstdag 2004 is de laatste keer dat Quinten zijn moeder heeft gezien. De toen zesjarige zat met zijn drie jaar oudere zus Britt een film te kijken in de slaapkamer van het appartement aan de Suze Groenewegstraat. Plotseling vliegt de nepsneeuw in de kerstboom in de brand en binnen no-time vult het huis zich met vuur en dikke rook. Ze kunnen geen kant meer op. "Ik weet sommige delen niet meer, maar ik kan me wel herinneren dat we bij de voordeur stonden en niet weg konden komen", herinnert Quinten zich later.

Wonder boven wonder overleven broer en zus de brand, maar een lange revalidatie volgt. Voor moeder Inge is er minder geluk. Ze sterft zes weken na de fatale kerstdag. Afscheid nemen mag Quinten niet. Hij is zelf nog erg zwak en kan zijn moeder beter herinneren zoals ze was.

De documentaire volgt de Purmerender zeventien jaar na de brand. Hij gaat niet alleen terug naar zijn oude huis aan de Suze Groenewegstraat, maar traint ook in de sportschool. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben de documentaire in samenwerking met mediapartner NH Nieuws gemaakt. ‘Vuurkracht’ is een portret van een krachtige man, die zich meer richt op wat er voor hem ligt, dan op het verleden.

Bekijk de documentaire Vuurkracht via deze link.