Purmerender werkt samen met team aan zonneraceauto: 'Al ruim een jaar bezig'

Stefan Loen uit Purmerend werkt samen met zijn teamgenoten van het Brunel Solar Team aan de nieuwste zonneraceauto, de Nuna 12. Vanaf 22 oktober doen zij mee aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Hierbij racen meer dan 30 teams in hun zelfgebouwde zonneauto in 5 dagen ruim 3000 kilometer door de woestijn van Darwin naar Adelaide.

Er kwam een droom voor uit, toen Van Loen onderdeel werd van het Brunel Solar Team. Hij was al op jonge leeftijd geïnspireerd door het zonneracen. “Dan zag je het op TV of je las er iets over. Ik kwam terecht op de TU Delft en toen kwam het nog dichter bij. Het is eigenlijk net als bij een normale baan; je solliciteert en laat zien wat je kunt.”

“Ik heb electrical engineering gestudeerd, dus het was logisch dat ik die rol ook in het team op me nam”, vervolgt Van Loen. “We zijn al ruim een jaar bezig om de auto te verbeteren. Vier rijders gaan in oktober ons team vertegenwoordigen. Coureurs moeten het gevoel krijgen hoe de auto werkt. Aan de hand van hun tips, passen we de auto weer aan.”

Overgang

Het Solar Team zit op dit moment in de overgangsfase van bouwteam naar raceteam. “Iedereen heeft zijn eigen taak, maar die verandert nu natuurlijk. De groepsdynamiek is ook anders. Alle leden van het team krijgen andere verantwoordelijkheden.”

Formule 1

Tijdens de race hoopt de Purmerender zo min mogelijk in actie te hoeven komen. “Ik zit in de supportauto achter het konvooi van de Nuna 12. Als er een probleem zich tijdens de race voordoet, moeten we het net als een pitstop in de Formule 1 zo snel mogelijk oplossen. Het is daarom belangrijk dat we alles tot in de puntjes voorbereiden.”

Woensdagavond spreken Arno van der Breggen en Milton Pus uitgebreid met Ruud Rol. Hij is aikido-instructeur bij judovereniging Kodokan in Purmerend.