Purmerenders lanceren Van Kooten en De Bie-route

Purmerenders Richard Groothuizen en Cees de Groot hebben een route-app gemaakt, De Koot & Bie Waterlandroute. Het is een audiotour, waarbij vele opnames van cabaretduo Van Kooten en De Bie herbeleefd kunnen worden. Radioprogramma Koffie Lokaal sprak met Groothuizen over de tour.

Van Kooten en De Bie waren jarenlang een populair duo. Typetjes als Jacobse en Van Es, de vieze man en wethouder Hekking zijn gemeengoed geworden. Ook had het duo succes in de hitlijsten met Zoek Jezelf en zijn ze ware taalvernieuwers. Termen als ‘regelneef’, ‘oudere jongere’ en ‘geilneef’ vinden hun oorsprong in de sketches van Van Kooten en De Bie.

Purmerenders Cees de Groot en Richard Groothuizen zijn megafan. Groothuizen verzamelde veel informatie, wat leidde tot een boek. Van Koot & de Bie Encyclopedie ligt vanaf 2020 in de boekhandels en is een 500 pagina's tellend naslagwerk over onder andere de typetjes en sketches.

Omgeving

Wim de Bie en de destijds in Beemster wonende Kees van Kooten gebruikte de omgeving vaak genoeg als decor voor hun humoristische sketches. Dat bracht Groothuizen en De Groot tot het maken van een route langs opnamelocaties in de regio. De route gaat langs verschillende locaties in Purmerend, Beemster en Monnickendam en kan vanaf elk punt gestart worden. ‘‘Cees kwam met het idee om een route te maken langs de locaties en ik verzamelde filmbeelden erbij’’, aldus Groothuizen in gesprek met Linuccia Burghoorn van Koffie Lokaal. ‘‘Twee weken geleden had ik alle beelden compleet, dus nu kunnen we live gaan met de app.’’

Signaal

De app kan zien waar je op de route bent en geeft aanwijzingen. Wanneer je bij de volgende locatie arriveert komt er een signaal en kun je de video van het cabaretduo op die plek bekijken. Tevens is er in de app aanvullend beeld- en filmmateriaal te zien.

De Koot & Bie Waterlandroute-app is te downloaden via izi.travel.nl of deze link.

Beluister hieronder het interview van Koffie Lokaal met initiatiefnemer Richard Groothuizen.