Purmerenders Tim en Jasper klaar voor zonnerace in Marokko

Het Vattenfall Solar Team, bestaande uit studenten van de TU Delft, is zaterdag vertrokken naar Marokko. Daar zal het team volgende maand meedoen aan de Solar Challenge Morocco, de belangrijkste zonnerace van het jaar. De Purmerenders teamleden Tim Burgers en Jasper Insinger kijken er naar uit. “We hebben hier het afgelopen jaar keihard voor gewerkt. Eindelijk is het zover," zegt Tim.

Het Vattenfall Solar Team ontwerpt en bouwt elk jaar een auto die aangedreven wordt door zonne-energie en waarmee ze aan races meedoen. Ze gaan deelnemen aan de Solar Challenge Morocco met de Nuna 11. De race begint in Agadir en voert in vijf etappes door de woestijn van Marokko terug naar Agadir. De race duurt van 25 tot 29 oktober. De teamleden zullen in Marokko komende weken de laatste voorbereidingen treffen voor de race, zoals het verkennen van de route, het perfectioneren van Nuna 11 en het oefenen van de verschillende raceprotocollen.

Winnen
Het solar team neemt het in Marokko op tegen de beste teams uit de wereld, waaronder wereldkampioen Agoria uit België en de Nederlandse teams uit Twente en Groningen. “Dat de race doorgaat is al een prachtige beloning voor een jaar vol corona-onzekerheid. Maar als we eenmaal aan de startlijn staan dan willen we natuurlijk wel winnen. We kijken uit naar een spannende race”, aldus Tim Burgers.

Uitdaging
Nuna11 is een driewieler met een bijzondere positie van het derde wiel en met een schuin geplaatst zonnepaneel. Twee wielen staan in een lijn achter elkaar en een derde halverwege de ander zijde. De keuze voor één wiel links en twee rechts stelde het team wel voor een flinke uitdaging. Omdat de wielen niet naast elkaar staan, zoals bij auto's gebruikelijk is, moest een nieuw stuursysteem worden ontworpen.

Picasso
Jasper Insinger maakt de vergelijking met de wereldberoemde kunstenaar Picasso. “Als je naar zijn schilderijen kijkt dan lijken de elementen afzonderlijk een beetje vreemd, maar samen vormen ze een geweldig geheel. Nuna11 is ook een beetje zo, de Picasso onder de zonneauto’s. Je moet nu eenmaal buiten de gebaande paden denken om te winnen van de wereldtop. Dat is precies wat we hebben gedaan.”