Purmerenders willen mentale gezondheid bespreekbaar maken: "Iedereen heeft recht op hulp"

Fysiotherapeut Jeroen Bijman en sportdocent Sara Bees organiseren zondag 16 april de 'Happy Mind Day'. Aan de Wilhelminalaan worden wandel- en looproutes gehouden, workshops en lezingen gegeven en is ook voor kinderen het een en ander te doen. De opbrengst van de dag komt ten goede aan MIND. De stichting wil een stem geven aan mensen met een psychische aandoening en hun naasten.

"Als fysiotherapeut zie ik mensen met krukken of een rollator de praktijk in komen. Dan kan je zien dat iemand wat heeft, maar een depressief persoon herken je moeilijker", vertelt Bijman in onze nieuwste podcast. "Ik denk dat er daarom minder begrip is voor mensen met een mentale ziekte."

Bespreekbaar maken

De mentale gezondheid van veel Nederlanders gaat achteruit en dat werd voor Bijman en Bees vorig jaar pijnlijk duidelijk. "Een yogalerares van ons heeft een psychose gekregen. We hebben met haar gezeten en gepraat. Helaas heeft ze niet veel later een einde aan haar leven gemaakt." En daarom organiseren de fysiotherapeut en sportdocent deze dag; om mentale klachten bespreekbaar te maken en meer mensen te kunnen helpen. "Want iedereen heeft recht op die hulp."

Podcast

Het gesprek van Wesley Dekker met Jeroen Bijman is te beluisteren via je favoriete podcastplatform.

Heb jij hulp nodig of maak je je zorgen om iemand? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 113.nl. Bellen kan ook, op 113 (betaald) of 0900-0113 (gratis).