Purmerends initiatief; start van landelijk netwerk scootmobiel laadpalen

Dorine Zwang, John Elzenaar en Linda Hosmeier hebben woensdag 8 september een petitie overhandigd aan wethouder van Meekeren (D66) voor het plaatsen van scootmobiel laadpalen in de natuurgebieden van de Zaanstreek/Waterland. De Purmerenders organiseren voor bezitters van scootmobiels uitjes hier in de omgeving. Maar zonder oplaadpunten komen ze niet verder dan 10 tot 15 kilometer.  Want anders dan bij  een e-bike zit in een scootmobiel de accu vastgeklonken. De ideale wens van de indieners is uiteindelijk een landelijk netwerk. 

Eigen ervaringen

De drie praten vanuit hun eigen ervaringen. ‘Laatst kwam één van ons zonder stroom te zitten en kon nergens de accu opladen’. Heel lastig want aan e-bike oplaadpunten hebben wij niets. Wij moeten met de scootmobiels heel dicht bij een laadpaal kunnen komen’. Weliswaar komt er bij pech of een lege accu in Purmerend een service monteur maar niet in een natuurgebied’.

Laadpaal Twiske als voorbeeld

De vriendengroep heeft 128 leden waarvoor John Elzenaar regelmatig uitjes organiseert. Hij weet waarover hij praat. ´In het Twiske staat bij restaurant de Appel een speciale laadpaal voor scootmobiels gevoed door zonne- en windenergie. Dat is een mooi voorbeeld'. Het liefst ziet hij nieuwe laadpalen in de buurt van picknick tafels. Elzenaar: ‘Ideale ontmoetingsplekken. Ik zorg er altijd voor dat er één in de route zit’.

Reactie van Meekeren

Wethouder van Meekeren reageerde enthousiast op het initiatief. Hij nam de petitie in ontvangst met de belofte de petitie ook onder de aandacht te brengen van de wethouders in de regio.  Aan de wens om ook een landelijk netwerk te hebben, kwam hij tegemoet door af te spreken dat hij de vraag ook bij D66 op landelijk niveau neerlegt.  

Foto laadpaal; de Orkaan
Bewerkt door Evert Ruis