Purmerendse broers willen met flag football naar de Olympische Spelen

De sport staat in Nederland nog volledig in de kinderschoenen, maar de weg naar de Olympische Spelen ligt helemaal open voor Wim, Huub en Daan Schuurman. De drie broers uit Purmerend doen aan flag football en hebben hun pijlen op 2028 gericht. Dan is de sport voor het eerst olympisch en hopen zij het Nederlands team te vertegenwoordigen in Los Angeles. "Samen met m'n broers naar de Olympische Spelen, dat is het doel", zegt Wim tegen mediapartner NH.

Op de vroege zondag zijn de drie broers afgereisd naar Leiden om met een selectie van het Nederlands team mee te trainen. Drie jaar geleden is Huub (21) begonnen met de sport en heeft hij zijn broers Wim (19) en Daan (23) enthousiast gemaakt. Slechts 2.000 mensen beoefenen de sport flag football in Nederland. Voor Huub kwam het dan ook als een verrassing dat zijn sport binnenkort olympisch is.

Razend populair

In Amerika geldt het flag football als een populaire sport op middelbare scholen. Doordat fysiek contact niet is toegestaan is het voor jonge kinderen de eerste kennismaking met American Football. De bal is exact hetzelfde, maar in plaats van een iemand tackelen moet de flag, een soort lintje, worden gepakt. Dan gaat de aanval vanaf die plek verder. Teams hebben vier pogingen om te scoren in de endzone.

Vanaf 2028 worden vijf sporten toegevoegd aan de Olympische Spelen. Honkbal en softbal keren na acht jaar weer terug. Lacrosse (1908) en cricket (1900) maakten meer dan honderd jaar geleden deel uit van het programma en voor flag football zal het de eerste keer zijn. Afgelopen jaar werd Nederland negende op het EK en dus hopen de broers dat ze erbij zijn in Los Angeles.