RTV Purmerend.nl

Purmerendse raadsleden maken kans op titel ‘Beste raadslid’

De gemeenteraad van Purmerend levert dit jaar twee raadsleden af die meedoen aan de verkiezing ‘Beste raadslid van Nederland’. Astrud Wildschut (D66) en Nicole Moinat (PVV) strijden met andere raadsleden om de titel. Wordt een Purmerendse beste raadslid?

Steeds meer taken zijn de afgelopen jaren overgenomen door gemeenten. Op lokaal niveau worden beslissingen genomen over het sociale domein, maar ook over zaken zoals ruimtelijke ordening en openbare orde en veiligheid. Om raadsleden te eren organiseren campagnebureau BKB, het Periklesinstituut, de Volkskrant, De Nieuws BV en talkshow M, de derde editie van de verkiezingen beste raadslid van Nederland. Iedereen kan raadsleden nomineren voor deelname. De Purmerendse gemeenteraadsleden Astrud Wildschut (D66) en Nicole Moinat (PVV) dingen mee naar de titel.

Astrud Wildschut

Wildschut verschijnt bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 als nieuwkomer op de lijst van D66. De Purmerendse belandde destijds in de raad met voorkeursstemmen. Bij de verkiezingen van 2021 werd Wildschut nummer twee op de kandidatenlijst en kreeg ze opnieuw een zetel in de gemeenteraad. ‘‘Met haar bevlogenheid, kennis en enthousiasme weet Astrud dingen voor elkaar te krijgen’’, staat te lezen op haar stempagina voor de verkiezing. ‘‘Ze heeft dierenwelzijn prominent op de agenda van Purmerend gekregen en diende een initiatiefvoorstel in om de Purmerendse politiek toegankelijker te maken. Als netwerker weet Astrud de juiste mensen op het juiste moment te benaderen.’’

Evert Ruis

Nicole Moinat

Net als Wildschut kwam Moinat na de verkiezingen van 2018 in de raad. PVV-fractieleden Shirley Soenjoto en Rob van Dongen zetten hun collega Moinat vervolgens uit de fractie. Precies zeven dagen later verscheen een brief van Ilse Bezaan, voorzitter van de provinciale PVV-fractie, waarin stond dat Moinat PVV Purmerend vanaf dat moment vertegenwoordigde. Binnen een paar dagen werd ze uit de fractie gezet én tot voorzitter benoemd. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2021 wisten Nicole Moinat en partijgenoten genoeg stemmen aan zich te binden. Op haar stempagina valt te lezen: ‘‘Ze heeft zich overval doorheen geknokt. Zeker nadat ze er alleen voorstond omdat haar collega raadsleden twee zetels hadden meegenomen. Nicole blijft altijd vriendelijk, maar op het scherpst van de snede.’’

Iris Voorloop, fotograaf

Verkiezing

Tot 1 maart kan iedereen één stem uitbrengen op alle deelnemers. Hoe meer stemmen een genomineerd raadslid krijgt, hoe meer kans deze maakt om door te gaan naar de volgende ronde.

Een jury beoordeelt na de stemronde op basis van effectiviteit, communicatievaardigheden en integriteit. Uit deze selectie komen twaalf halvefinalisten. Vervolgens beginnen de twaalf 4 maart weer met nul stemmen. De winnaar mag zichzelf vanaf 14 maart vier jaar ‘het beste raadslid van Nederland’ noemen en ontvangt een award.