Purmersteenweg; de mooiste ‘laan’ van Purmerend

Een wandeling langs de Purmersteenweg met Jan Kramer, groen- en bomendeskundige van het Gilde Purmerend en Omstreken, is een aparte belevenis. Iedereen die langsloopt kent hem. Op zo’n moment lijkt Purmerend heel klein. Hoe anders wordt dat als Kramer vertelt over de historie, groei en eigenschappen van de platanen die langs de Purmersteenweg staan. Dan is de sky de limit. ‘De Purmersteenweg is gewoon de mooiste ”laan” van Purmerend’. 

Kenmerken

De platanen op de Purmersteenweg maken indruk. Door hun hoogte maar ook door hun omvang. Kramer: ‘ Naast dat ze 30 meter hoog kunnen worden, groeien ze ook prachtig uit met een spanwijdte van zo’n 25 meter. Onder gunstige omstandigheden kunnen ze wel 100 tot 150 jaar oud worden. De bomen bieden heel veel schaduw. Niet toevallig want platanen gedijen bij droogte en warmte. Dit jaar hebben ze dan ook veel meer blad dan andere jaren’. 

Loslatende bast

Voor leken is het meest kenmerkende aan de plataan de loslatende bast. Kramer: ‘Het loslaten van de bast aan de stam en de takken is een goed teken. Als het een goed jaar is, valt er meer bast af. Hoe hoger je kijkt hoe kaler de takken’. Hij wijst op één van de mooiste bomen op de hoek van de Purmersteenweg en de Wolthuissingel.

Verschillen

Lang niet alle platanen aan de Purmersteenweg zijn even mooi. De bomen aan de rechterkant van de weg, de stadhuiskant, zijn in de ogen van Kramer de mooiste. ‘Dat zijn de oudsten die bovendien de meeste ruimte hebben om te groeien’. Hij laat het verschil zien met de platanen die op het Looiersplein staan. ‘Die zijn veel lichter en zien er armoedig uit. De ruimte om te groeien ontbreekt. Datzelfde vindt hij van de vier platanen die in de middenberm van de Purmersteenweg staan. 

Historie

Kramer heeft uitgezocht wanneer de platanen zijn geplant. ‘Op een foto uit 1938 bij de bouw van het ziekenhuis zijn op de achtergrond de jonge, aangeplante bomen te zien. Toen ook zijn de bomen in de middenberm geplaatst’. Kramer schat in dat de platanen richting de toenmalige parkeerplaats bij Brantjes pas later zijn geplant, zo omstreeks 1952. De laatste aanplant is van 1970. 

Bedreigingen

In de loop van de jaren zijn de wegen breder geworden, dat ten koste ging van de ruimte voor bomen en trottoirs. Kramer wijst op de twee bomen aan weerszijden van Villa Houtheuvel. Door verbreding van de weg in het verleden neemt één daarvan nu zowat de hele stoep in beslag. Een gevaarlijke situatie. Ook de bomen die dicht staan op het nieuwe appartement op de hoek van de Kooimanweg baren hem zorgen. Tevreden is hij daarentegen over het onderhoud aan de bomen. ‘Ze worden tegenwoordig regelmatig gecontroleerd. Als het nodig is worden dooie takken verwijderd en bladeren bij de putten verwijderd om overlast te voorkomen’. 

Elders in Purmerend

Ook elders in Purmerend staan platanen. Benieuwd waar? Het Gilde Purmerend en Omstreken organiseert op 1 oktober een bomenwandeling onder leiding van Jan Kramer. Kaarten zijn te verkrijgen bij de VVV.