PVV ook in Purmerend de grootste

Ook in Purmerend is bij de Tweede Kamer verkiezing de PVV veruit de grootste partij geworden met 31,8 procent van de stemmen. Op enige afstand is de VVD geĆ«indigd met 16.7%, gevolgd door GL/PvdA met 13,2%. Nieuwkomer NSC kreeg 10,6 % van de stemmen, een stuk meer dan de BBB met 4,1%. 

Vergelijking met TK verkiezing 2019

In vergelijking met de uitslagen van de TK verkiezingen in 2019 is het aantal PVV kiezers ruimschoots verdubbeld. GL/PVDA is iets gestegen naar 13,2%. Tegelijkertijd is D66 met meer dan de helft teruggebracht en blijft met 4,9 % van de stemmen over. Een halvering voor FvD met een eindresultaat van 2,8%. Het CDA is met 1,7 % vrijwel weggevaagd. Het opkomst percentage dit jaar is 76,1%; iets gestegen ten opzichte van 2019. Toen was het % 74,5. 

Tekst gaat verder onder het fragment. In Raadszaken bespraken Piet van Dijk en Jardo Louw de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen met aankomend Tweede Kamerlid Raoul White.

Voor liefhebbers van getallen en percentages zijn twee websites handig. Op https://purmerend.nl/verkiezingsuitslagen , onder het kopje nieuws, zijn de meest recente uitslagen te lezen. En via https://app.nos.nl/nieuws/tk2023/ is een vergelijking te vinden met de vorige TK verkiezingen in 2019. *Let op de percentages geven niet altijd hetzelfde beeld veroorzaakt door de stand van de tellingen. 
Foto: E.Ruis

Update 23 november 22:45
Inmiddels is de definitieve uitslag van de TK verkiezing bekend. Dat laat kleine verhogingen zien van het stemmenaandeel bij de de volgende partijen: PVV 32,3% en VVD 16,9%. Bij GL/PvdA is sprake van een kleine verlaging tot 13,1%. Het opkomstpercentage is 75,3%.

In Raadszaken bespraken Jardo Louw en Piet van Dijk de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.