Raad zwaait burgemeester Bijl uit met erepenning

Na dertien jaar nam burgemeester Don Bijl afscheid van de Purmerendse politiek. Als dank voor zijn tomeloze inzet kreeg hij na afloop van zijn allerlaatste raadsvergadering op 16 september de erepenning van de stad Purmerend. Vicevoorzitter Meulenberg sprak hem namens de gemeenteraad toe en benadrukte zijn verdiensten. Meulenberg: “U was voor de stad zowel als voor de raad van groot belang”. 

In zijn dankwoord toonde Bijl zich verheugd over de onderscheiding. Hij sprak over het burgemeesterschap als een grote eer en met een zware verantwoordelijkheid. Bijl heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij nog wel door wilde gaan. In zijn speech was hij daar open over. “Het is het einde van dertien jaar voorzitterschap van de Purmerendse raad. Dat is best moeilijk voor me”. 

Nog één keer gaf hij zijn visie op het functioneren van de raad en de rol van de burgemeester. Hij sprak daarbij de raadsleden rechtstreeks aan. “U vertegenwoordigt de opvattingen uit de samenleving. Die belangen moet u wegen, maar u heeft ook de opdracht de stad gezamenlijk te besturen en bruggen te bouwen. Daar is de lokale democratie voor bedoeld. De rol van burgemeester is om dat goed te laten verlopen en spelbederf tegen te gaan”. Zijn boodschap aan de raadsleden: “U moet gezamenlijk waken over hoe u met elkaar omgaat. Het uitgangspunt daarbij is niet alleen of iets mag maar ook of iets wijs is”. 

Tekst gaat verder onder de video. Video: Op woensdag werd een informele afscheidsbijeenkomst gehouden voor vertrekkend burgemeester Don Bijl. Alle Purmerenders konden daarbij langskomen.

Bijls laatste raadsvergadering verliep feestelijk en gladjes, maar kreeg nog een rimpeltje over de crisis noodopvang. Er werden twee moties ingediend waarvan vooraf al duidelijk was ze geen meerderheid zouden halen. De eerste motie ingebracht door PB21, fractie Schaaij, Gemeentebelangen Purmerend, FvD en de PVV betrof ontbrekende communicatie. De tweede, ingediend door PB21 en FvD, ging over de vraag of Bijl wel bevoegd was. Woordvoerder Zwart van GroenLinks maakte korte metten met die motie. Zwart: “Als Bijl niet bevoegd was om het besluit te nemen, heeft hij ook de bevoegdheid niet om het besluit terug te draaien”. Beide moties kregen alleen de steun van de leden van de betrokken partijen. 

Uiteindelijk had Burgemeester Bijl had het laatste woord. Bijl: “De Purmerendse raad wordt geroemd om zijn omgangsvormen. Ik hoop dat het gebeurde vanavond daar in de toekomst geen afbreuk aan doet”. Tot aan de installatie van Ellen van Selm als nieuwe burgemeester op donderdag 22 september hangt de ambtsketen om de nek van (loco) burgemeester Mario Hegger.