Recordopbrengst voor voedselbankactie brandweer: "We gaan hier zeker mee door"

Het begint een heuse traditie te worden: elk jaar helpt Brandweer Zaanstreek-Waterland klanten van de Voedselbank uit de brand door producten in te zamelen. Ook afgelopen weken werden de kazernedeuren opengezet voor iedereen die spullen wilde doneren. En die actie was nog nooit zo succesvol als dit jaar: de brandweer haalde 285 kratten aan onder meer soep, rijst, tandpasta en maandverband op.

"Kijk hier staat onze voorraad", zegt brandweerman Jeroen Dral. De Oostzaner werkt pas sinds kort bij de brandweerpost aan de Gorslaan in Purmerend. Hij doet op deze regenachtige donderdagavond het licht aan in de loods en verschillende kratten vol spullen zijn te zien. "Hier maken we de verdeling tussen Zaanstad en Purmerend. We krijgen producten vanuit de hele regio, dus verdelen we het ook eerlijk tussen de twee voedselbanken." Van 25 november tot en met 16 december konden mensen spullen brengen naar de brandweer. Daarnaast hebben ook verschillende bedrijven, verenigingen en basisscholen meegeholpen. "En onze vrijwilligers zijn naar buiten getreden. Ze stonden bij verschillende supermarkten en bij FC Purmerend om zoveel mogelijk op te halen. Ik ben heel blij met hun inzet en dit resultaat."

Want dat er dit jaar meer zou worden opgehaald dan de 240 kratten van vorig jaar had ook Demi Bouwmeester van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland niet verwacht. "Er speelt nu best veel in de wereld. Alles wordt duurder en dat mensen ook dan nog zoveel willen geven is echt hartverwarmend."

'Precies in ons straatje'

Wie overigens denkt dat de brandweer de afgelopen weken volledig in het teken heeft gestaan van de voedselbankactie, heeft het mis. Dral: "Onze inzet was net zo hard nodig als normaal. We hebben dit er echt bij gedaan. In de avonduren nog even blijven hangen om wat donaties uit te zoeken of wat eerder naar de brandweerpost komen." Je doet wat je kan, vindt ook Bouwmeester. "Als je werk een maatschappelijke rol heeft, sta je er soms ook wat anders in denk ik. Je vindt het leuk om mensen te helpen en zit er niet voor jezelf. Deze actie past precies in ons straatje, net als de andere goede doelen die we geregeld steunen. We gaan hier zeker mee door."