RTV Purmerend.nl

Referendum gaat niet door ondanks aantal vereiste handtekeningen

298 inwoners van Purmerend hebben hun handtekening gezet onder het verzoek voor een referendum. Beduidend hoger dan het vereiste aantal van 200. Desondanks gaat het referendum over het bestemmingsplan Kooimanweg 4 tot en met 14 niet door. De belangrijkste reden is dat een bestemmingsplan valt onder het begrip ‘algemeen verbindend voorschrift’. De Purmerendse verordening laat op dat punt een referendum niet toe. 

Waarom dat zo is, heeft juristenkantoor Stibbe in opdracht van de raad uitgezocht. Centraal daarbij staat de passage uit de Wet op de ruimtelijke ordening: een bestemmingsplan is een besluit van algemene strekking aangevuld met gebruiksvoorschriften. Gezamenlijk aangemerkt als algemeen verbindend voorschrift. Bouwers en direct belanghebbenden moeten zich daaraan houden. 

Er is tevens bekeken of er nog uitzonderingen mogelijk zijn, maar de raad is niet bevoegd om af te wijken van de referendum verordening. Wel is duidelijk geworden wanneer er dan wel een referendum gehouden kan worden over grote bouwprojecten zoals dat van de Kooimanweg. Dat kan bij het vaststellen van een structuurvisie of een voorbereidingsbesluit. 

Een schrale troost voor de ondertekenaars, waaronder waarschijnlijk veel bewoners van de Saturnusstraat. Hen rest nog de mogelijkheid om, indien ze een bezwaar tegen het bestemmingsplan hebben ingediend, in beroep te gaan tegen de vaststelling ervan. De afwijzing van het referendum en het bestemmingsplan staan op de agenda van de raadsvergadering van 23 februari.
RTV Purmerend zendt de vergadering uit. Te zien bij KPN op kanaal 1390 en voor ZIGGO-klanten kanaal 34.
Foto bewerking: E.Ruis