Kan je als journalist commissielid worden? Rob Klaucke niet

Kan je als journalist commissielid worden? Het is een vraag die in Purmerend de afgelopen maanden centraal stond. Rob Klaucke, mede-eigenaar van nieuwsplatform Regio Purmerend, wil als commissielid aan de slag, maar de raad steekt daar een stokje voor en minister Hanke Bruins Slot wil zich niet in de discussie mengen. "Ik vind het ongelofelijk wat hier gebeurd."

De benoeming van Rob Klaucke als commissielid namens PB21 doet dit jaar veel stof opwaaien. Burgemeester Don Bijl vindt het geen goed idee, een integriteitsbureau ziet te veel risico's en ook de Purmerendse gemeenteraad oordeelt dat Klaucke geen commissielid kan worden. Er zou belangenverstrengeling kunnen plaatsvinden doordat een journalist als commissielid geheime stukken kan lezen.

Klaucke heeft minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd om het besluit te vernietigen, maar daar begint de minister niet aan. "De gemeenteraad gaat zelf over wie ze benoemen als lid van een raadscommissie. Het besluit van de gemeenteraad om Rob Klaucke niet te benoemen als commissielid is een interne aangelegenheid en kan daarom niet worden vernietigd."

'Een leuk lokaal initiatief'

Rob Klaucke volgt de ontwikkelingen en is verbaast over wat er gebeurd. "Waar hebben we het over?", vraagt hij zich af in gesprek met RTV Purmerend. "Regio Purmerend is een leuk lokaal initiatief met klein nieuws. We schrijven helemaal geen politieke artikelen meer, dus ik kan niks met geheime informatie doen. Bovendien zijn er tal van voorbeelden van journalisten die in een raad of commissie zitten. Daar is niks vreemds aan."

Volgens Klaucke gaat PB21 zich in augustus verder beraden over hoe ze verdergaan. "Onze jurist kijkt nu welke stappen we kunnen nemen. Het blijft voor mij een ondemocratisch besluit."

Foto: aangeleverd