Rotonde heet voortaan Plein van de Verenigde Naties

‘Bij de wereldbol ga je rechts af.’ Bijna iedereen in Purmerend weet dan waar je het over hebt. Het zal dus even wennen worden om straks ‘Plein van de Verenigde Naties’ te zeggen. Of wordt het in de volksmond misschien ‘VN-plein’? Of wellicht toch ‘de wereldbol’? Hoe dan ook, de rotonde met de wereldbol op de Laan der Continenten (Weidevenne) heet sinds zondag officieel Plein van de Verenigde Naties. Wethouder Eveline Tijmstra en Ed Bierhuizen van Stichting Gilde Purmerend onthulden de naam van het plein. 

De naamsverandering is een idee van het Gilde naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Ed Bierhuizen van het Gilde vond het wel gepast om de festiviteiten rondom 75 jaar bevrijding af te sluiten met de naamswijziging en stuurde het voorstel naar de gemeente. Daar werd positief gereageerd op het initiatief. ‘Het is een blijvende verwijzing naar deze belangrijke, internationale organisatie. De VN-viering zou ook slotstuk zijn van de viering van 75 jaar vrijheid in 2020. Hiervoor waren door veel inwoners interessante activiteiten georganiseerd. Corona gooide helaas roet in het eten. Juist nu krijgt het besef van de betekenis van vrijheid nog meer inhoud dan wij voor mogelijk hielden’, aldus Tijmstra.

Zondag was de hele rotonde ter gelegenheid van de onthulling ook versierd met landenvlaggetjes. Ed Bierhuizen: ‘Die prachtige wereldbol staat er, maar het had nog geen naam. We kwamen op het idee om de anderstaligen in Purmerend te betrekken bij de onthulling van het naambord. Deze mensen (zo’n 60 nationaliteiten) oefenen elke week bij het Gilde met een taalcoach de Nederlandse taal. Helaas kunnen we het niet op deze manier met elkaar doen, maar de vlaggetjes die ik op de rotonde heb geplaatst staan symbool voor al deze nationaliteiten.’