RTV Purmerend krijgt eervolle vermelding Saskia Stuivelingprijs 2021

RTV Purmerend heeft een eervolle vermelding gekregen in het kader van de Saskia Stuivelingprijs 2021. De prijs is een waardering voor de regionale en lokale politieke journalistiek. De winnaar van de prijs was Gep Leeflang van dagblad de Stentor. 

De jury zei het volgende over RTV Purmerend: ‘De eervolle vermelding in het kader van de Saskia Stuivelingprijs heeft de jury gegeven aan de redactie van RTV Purmerend voor de wijze waarop eind vorig jaar verslag is gedaan van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen. Tientallen vrijwilligers hebben een mammoetklus geklaard door met professioneel gemaakte radio- en televisie-uitzendingen de campagne en de verkiezingen te verslaan waardoor de lokale democratie in de moeilijke coronatijd dichter bij de burgers werd gebracht.’ 

Tijdens en voor de gemeenteverkiezingen waren er diverse programma’s te zijn bij onze lokale omroep. Op de verkiezingsdag werd er continue verslag gedaan op zowel radio als televisie. Tijdens de uitslagenavond werden inkomende cijfers meteen geanalyseerd in het gemeentehuis. Mick Smits zat daarnaast met gasten aan tafel om de laatste ontwikkelingen door te spreken. Ook werd de hele avond bijgehouden via een liveblog, waarbij mensen al lezend meteen op de hoogte waren van de inkomende uitslagen. Daarnaast werden er nog verklarende artikelen op de website geplaatst. 

Gep Leeflang won de prijs. Leeflang legde maandenlang de bestuurscultuur in de gemeente Epe vast. Dit ook met af en toe tegenwerking van de gemeente. Ook de Groene Amsterdammer kreeg een eervolle vermelding toegekend. De redacteuren, Karlijn Saris en Coen van den Ven voor hun artikel getiteld ‘Misogynie als politiek wapen’. Hiermee stelden zij de benadering en bejegening van vrouwen in de politiek aan de orde.