Schade aan dijken door droogte, waterschap gaat voor controles op pad

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) controleert verschillende dijken in Zaanstreek-Waterland en in de omgeving van Alkmaar en De Rijp. Door de droogte van de afgelopen tijd lopen sommige dijken schade op. Twintig medewerkers verkennen 59 kilometer aan dijken om elke scheur vast te leggen. "Het hebben van droge voeten lijkt heel normaal, maar we moeten er hard aan blijven werken."

Dijkspecialist Theo Reuzenaar wijst naar de grond. "Dit is een kleine scheur, slechts 20 centimeter. Dit soort scheuren kunnen over hele lange afstanden doorlopen. Volgend jaar gaan we dit oplossen met dijkversterkingen."

"Het hebben van droge voeten lijkt heel normaal", vervolgt hij even later tegen mediapartner NH Nieuws. "Maar we moeten bij het waterschap er toch hard aan blijven werken. Daarom zijn we druk bezig met dijkversterkingen. Door de droogte zijn we alert, en daarom inspecteren we de droogtegevoelige dijken."

We zijn extra alert. Er zijn draaiboeken hiervoor, maar we moeten wel buiten aan de slag

• Theo Reuzenaar

In Zaanstreek-Waterland zijn er eeuwenoude dijken waarvan het binnenste bestaat uit veen. In de loop van de tijd zijn ze versterkt, maar tijdens droge perioden worden ze extra in de gaten gehouden. Als de scheuren namelijk het veen bereiken, droogt dat uit en verzwakt de dijk.

Tekst gaat verder onder de video.

Voor wie nu denkt: het regende afgelopen weekend, toch? Klopt, maar dat was nog lang niet genoeg. "Afgelopen weekend hebben we 10 millimeter gehad", zegt Reuzenaar. "Met een echt droge dag verdampt er 5 millimeter, dus binnen twee dagen is dat weer weg. We zitten nu al op 225 millimeter droogte." Er is nog geen sprake van grote alarmbellen. "We zijn wel extra alert. Er zijn draaiboeken hiervoor, maar we moeten wel buiten aan de slag."

Vaker droge perioden

Het lijkt erop dat dit soort situaties zich vaker gaan voordoen. De dijkspecialist lacht: "In de winter en in de herfst hebben we hoog water, nu moeten we ook in de zomer hard aan het werk. Wanneer kunnen we op vakantie?"