Serieuze tip cold case-zaak Petertje Oort leidt niet tot doorbraak

De serieuze tip die Peter R. de Vries eind vorig jaar kreeg over de cold case-zaak Petertje Oort uit 1982 heeft niet geleid tot een doorbraak. Dat heeft de politie bevestigd. De tip kwam binnen nadat RTV Purmerend aandacht besteedde aan de moordzaak en Peter R. de Vries te gast was in radioprogramma Koffie Lokaal.

De politie heeft de tip uitgelopen, wat niet tot een verdenking heeft geleid, aldus een politiewoordvoerder aan de lokale omroep. “We hebben de tip onderzocht, maar deze, inmiddels overleden, persoon heeft geen betrokkenheid bij de zaak.”

RTV Purmerend besteedde in november 2020 aandacht aan de vermoorde Petertje Oort, nadat zijn moeder Sientje op 83-jarige leeftijd overleed. Radioprogramma Koffie Lokaal sprak met misdaadverslaggever Peter R. de Vries over de zaak. ‘‘Het was de eerste kindermoord, waarbij ik bij de ouders op de bank zat. Het is me altijd aan het hart gegaan’’, vertelde De Vries. ‘‘Ook na al die jaren hoop ik dat de dader bekend wordt. Het zou de nabestaanden duidelijkheid geven.’’

Verjaardagsfeestje

Zondag 15 augustus 1982, Petertje Oort (10) vertrekt vanaf de Wheermolense Boeierstraat om naar huis te gaan. Hij was op de verjaardag van zijn neefje en loopt alleen naar de woning aan de Kolfstraat in de wijk Overwhere. Het is een stukje van ongeveer tien minuten, dat hij goed kent. Echter, Petertje komt nooit thuis aan.

Purmerringvaart

Het is een dag later wanneer het levenloze lichaam van de tienjarige jongen wordt aangetroffen in de Purmerringvaart, nabij de Kwadijkerbrug. Een bestuurder van een motorjacht doet de gruwelijke vondst en meldt zich bij de politie. Petertje is door verdrinking om het leven gekomen en heeft verwondingen aan zijn hoofd.

Tekst gaat verder onder video.

Jaren verstreken, maar een oplossing van de cold case-zaak bleef uit. Het is inmiddels 2021 en bijna 40 jaar later. Heeft u een groot geheim en wilt u nu uw verhaal doen? Heeft u een tip? Al lijkt het maar zo klein. Het is niet strafbaar om lange tijd informatie achter te houden. Neem contact op met het coldcaseteam via coldcase.noord-holland@politie.nl of telefonisch via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Koffie Lokaal

Aanstaande woensdag 17 november besteedt Koffie Lokaal opnieuw aandacht aan de zaak. Het is dan een jaar geleden dat programmamaker Linuccia Burghoorn sprak met de inmiddels overleden misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Beluister hieronder het geluidsfragment van vorig jaar, waarin Peter R. de Vries bij Koffie Lokaal meer vertelt over de zaak uit 1982.