Sfeervolle open dag Beemster (Fotoreportage)

Duizenden bezoekers hebben op Hemelvaartsdag meegedaan aan de traditionele Open Dag in de Beemster. Een kleine zestig adressen verspreid over de droogmakerij openden hun deuren.

In 1973 is begonnen met het organiseren van de Open Dag. Met als doel om bewoners uit de Beemster kennis te laten maken met elkaar. Door hun woning open te stellen en iets te laten zien van hun hobby. In de loop van de halve eeuw groeide het fenomeen uit tot een minstens regionaal zeer gewilde attractie. Ook de ondernemers zagen gaandeweg het belang van deze trekker van formaat.

Aanvankelijk was de organisatie wat huiverig voor deze uitbreiding van de doelstelling. Men wilde het programma uitsluitend binnen de eigen gemeente bekendheid geven en commerciële organisaties uitsluiten. Later heeft men deze beperking losgelaten.

Deelnemers

Op een kleine zestig locaties konden belangstellenden terecht. Van een Matroesjka’s verzameling bij Tineke Sas in Middenbeemster tot een zeer uitgebreide en populaire open bedrijven dag bij de gebroeders van ’t Hek aan de Nekkerweg. Nog steeds ligt er een groot accent op creatieve activiteiten. In alle kernen waren wel exposities van zelfgemaakte objecten te bewonderen. Hoewel er veel trouwe deelnemers zijn, weet de organisatie elk jaar weer nieuwe deelnemer aan zich te binden.

Drukte

Door de koude oostenwind waren er dit jaar wat meer mensen overgestapt van de fiets op de auto. Dat leverde op sommige locaties wat opstopping op. Vooral de Nekkerweg was over een lengte van een kleine twee kilometer éénzijdig omgetoverd tot parkeerzone. Maar een ieder bleef goedgemutst.

Bekijk hieronder een fotoreportage van Geert Heikens.