RTV Purmerend.nl

Sloophamer voor eeuwenoud erfgoed

De eeuwenoude stolpboerderij in Zuidoostbeemster aan de Hobrederlaan 1 bleef meer dan 350 jaar fier overeind. Nu valt die ten prooi aan de sloophamer. Het voorstel van B&W van Purmerend om de stolp te slopen voor een nieuwe, meer aan het eind van het perceel, kreeg woensdagavond tijdens de commissie Algemeen brede steun vanuit de politiek. Met uitzondering van D66 gingen alle aanwezige partijen akkoord met het voorstel. 

Historische waarde voor D66

Voor D66 woordvoerder Edwin Paarlberg was de historie van de betreffende boerderij doorslaggevend om tegen de sloop te zijn. Paarlberg: ‘Het is een stolp die gebouwd is in 1650; binnen 40 jaar na de drooglegging van de Beemster. Uitgerekend deze woning zou nu geen monumentale waarde hebben. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit soort woningen toch behouden kunnen blijven?’. 

Meerderheid politieke partijen 

Woordvoerders van PvdA en het CDA erkenden de historische waarde van de boerderij, maar maakten toch een andere afweging. Dat deden ook Ouderenpartij AOV, FvD, GemeentebelangenPurmerend, GroenLinks, Leefbaar Purmerend, Stadspartij-BPP, PVV en de VVD, Daarbij speelden verkeersveiligheid, verwaarloosde staat van onderhoud, geuroverlast van de buren en veiligheidsgevaar voor de inwoners een rol. 

Reactie wethouder Kroese (PvdA)

Wethouder Kroese (PvdA) memoreerde in zijn reactie dat ook bij B&W sprake was van een worsteling tussen sloop en historische waarde. Hij voegde daaraan toe: ‘ In principe worden er geen stolpen gesloopt, maar op deze plek was het noodzakelijk. De raad van de Beemster heeft eerder een motie aangenomen voor het vastleggen van stolpenbeleid bedoeld om handvatten te hebben om met dit soort situaties om te gaan. Daar zijn we nu mee bezig’.

Vervolgactie D66

Paarlberg(D66) toonde zich teleurgesteld over de reacties van de andere partijen. Hij kondigde aan dat zijn partij overweegt om tijdens de besluitvorming in de raad op 2 juni met een motie of een amendement te komen. Na afloop van de vergadering sprak hij zijn hoop uit voor de introductie van gemeentelijke monumentenlijst. Dit soort stolpen zouden ter bescherming daarop moeten komen’.