SP-afdeling opgeheven, doet niet mee aan verkiezingen

De Purmerendse afdeling van de SP is niet meer. Dat bevestigt een woordvoerder van de SP na vragen van RTV Purmerend. Het was de afgelopen jaren al onrustig binnen de partij; diverse raadsleden stapten op.

SP Purmerend is opgeheven en doet daarom ook niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen van aankomende november. ‘‘De afdeling kon niet langer voldoen aan kwaliteitseisen’’, vertelt een woordvoerder. ‘‘Om een afdeling te mogen zijn moet je een stabiele groep mensen hebben. Daarnaast kunnen wij de Purmerenders geen betrouwbare en kwalitatieve volksvertegenwoordigers bieden. De leden hebben wij ondergebracht bij afdeling Landsmeer. Indien zich de mogelijkheid voordoet, zullen we over vier jaar iets nieuws opbouwen. Voor nu is het niet anders.’’

Afsplitsingen

De SP doet na acht jaar weer mee aan de verkiezingen, met die woorden begon eind 2017 een nieuwe periode waarin de SP lokaal vertegenwoordigd werd. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 werden drie zetels verkregen; Ruben van Kuik en Bram en Rijn Buskoop kwamen in de raad.

Na een klein jaar stapten vader en zoon Buskoop eind maart 2019 op. Wrijvingen tussen de twee en het bestuur van de lokale afdeling leidde tot een afsplitsing, zo werd destijds gemeld. De twee zetels werden meegenomen en ze gingen samen verder als de nieuwe partij Gemeentebelangen Purmerend (GBP). Daar bleef het niet bij, want ook Ruben van Kuik vertrok, in januari 2020. Echter, hij koos ervoor om zijn zetel terug te geven aan de partij.

Met de keuze van Van Kuik kwam Theo de la Haye, voorzitter van de lokale SP-afdeling, in de raad. De la Haye gaf op zijn beurt aan per 1 juli 2020 verder te gaan als zelfstandig raadslid. ‘‘In verband met beperking van mijn meningsuiting door het landelijke bureau van de SP stap ik op’’, zei hij toen. De voorzitter van het afdelingsbestuur, Maxim Burlini, liet in een reactie daarop weten dat er al langer problemen waren rond het optreden van De la Haye. En dan met name over de manier waarmee hij met social media omging. Burlini: ‘‘Wij hebben daar met hem over gesproken. De afgelopen periode zijn die problemen weer opgelaaid.’’

Met het vertrek van De la Haye kwam er een einde aan de kortstondige herintrede van de SP in de raad.

Foto: SP Purmerend