Sporten in de buitenlucht met Skills Garden; binnenkort ook in Purmerend

Naast sporthal de Beuk en RugbyclubWaterland (RCW) komt over een aantal maanden een heel bijzonder sportcomplex. Op initiatief van de RCW komt er een outdoor gymzaal gebaseerd op het Athletic Skills Model; tien sport- en bewegingselementen die essentieel zijn voor een gezonde leefstijl. Even leek het sportcomplex er niet te komen door te hoge kosten, maar de gemeente Purmerend nam het initiatief over vanuit de overtuiging dat het nieuwe concept jongeren en ouderen aanspreekt om te gaan bewegen. 

Een meerderheid van de raad sprak zich in de commissie vergadering van 13 september uit voor de voorziening én het benodigde extra krediet van € 238.979. Een onvoorziene uitgave waarvoor de begroting 2023 gewijzigd moet worden

Kritische vragen vanuit de politiek

Voordat de Raad positief adviseerde over het krediet, moest verantwoordelijk wethouder Hegger (Stadspartij/BPP) eerst een aantal kritische vragen van het CDA, D66, FvD, Gemeentebelangen Purmerend, Lijst Schaaij en de VVD beantwoorden. “Hoe kan het dat een openbare voorziening afgesloten wordt met een hek. En kan het complex dat geheel of gedeeltelijk afgehuurd kan worden, nog gebruikt worden door individuele sporters.”

Twijfels waren er ook over de geschiktheid van de locatie, want de Koog kent immers al 17 sportzalen. D66 woordvoerder Paarlberg zette vraagtekens bij de door de wethouder geschetste voordelen die het complex zou hebben door belangstellenden van de toekomstige studenten campus. Paarlberg (D66): “De ontwikkeling van een campus duurt nog minstens 10 jaar. En zo voegde hij toe: de Skills Garden gaat maar 10 jaar mee.“ 

Reactie vanuit het college

Verantwoordelijk wethouder Hegger toonde geen enkele aarzeling over de locatie. Hegger: “De locatie in de Koog is juist erg geschikt. Het past heel goed bij de naastgelegen Beuk, de RCW en de scholen in de omgeving. De voordelen van de toekomstige campus zullen zich zeker voordoen, want het concept van Skills Garden kan over 10 jaar gewoon worden verlengd. Het beheer van de ruimte wordt in handen gegeven van Spurd. Clubs, scholen, vriendengroepen en individuele sporters kunnen op hetzelfde tijdstip gebruik maken van het veld. Vooraf moet er wel gereserveerd worden via een speciale app.” 

Definitieve besluitvorming in de raad van 28 september

De kredietaanvraag kreeg een positief advies in de commissie. Definitieve besluitvorming erover vindt plaats op 28 september in de gemeenteraad.

Fotobewerking: E.Ruis