Steeds meer zwerfafvalrapers actief: ‘‘Samen moeten we het doen’’

Met een afvalgrijper nog net een uurtje het park in of langs de provinciale weg zoeken naar plastic overschot. Het is een beeld dat volgens Nederland Schoon steeds vaker voorkomt. Uit cijfers van de stichting blijkt dat vorig jaar 16 procent meer opruimacties werden georganiseerd dan in 2019. Dirk Groot, alias de Zwerfinator, begrijpt de populariteit van het afval rapen.

Groot struint al jaren door Purmerend en ziet het schoonhouden van de omgeving als een belangrijk taak. ‘‘Ik mopperde al een tijdje op social media over zwerfafval, waardoor mensen zich afvroegen waarom ik er zelf niet eens iets aan deed. Toen ben ik het uiteindelijk toch eens gaan doen en van het een kwam het ander.’’ Jarenlang werkte de Zwerfinator in de ICT-wereld, maar hij verruilde het beeldscherm voor de grijper. Hij rapporteerde alles wat hij tegenkwam en zit al jaren aan tafel bij overheden en bedrijven die iets willen doen aan het zwerfafvalprobleem. Mede door zijn toedoen beloofde meerdere bedrijven om gebruik te maken van biologisch afbreekbare verpakkingen. Daarnaast pakte Groot in de afgelopen jaren vuurwerk met plastic, waterballonnen en plastic confetti aan. In 2019 werd de Purmerender gekozen als nummer 1 in de Duurzame 100. De inspanningen van Groot hebben invloed op beleid en maken het zwerfafvalprobleem toetsbaar en controleerbaar, constateerde de jury. Momenteel ziet Groot het als zijn project om bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie te stimuleren om wikkels van papier of ander afbreekbaar materiaal te gebruiken.

Ontwikkeling

Continu raken meer mensen gemotiveerd om afval op te ruimen, constateert de geboren en getogen Purmerender. ‘‘Ik zie nu bijna dagelijks wel iemand rapen in Purmerend. Het is een ontwikkeling die al jaren aan de gang is. Doordat meer mensen bekend worden met vervuilende factoren voor het milieu, voelen meer mensen de drijfveer om een keer mee te helpen.’’ En volgens Groot mag die drijfveer nog veel groter worden. ‘‘Bewustwording bij consumenten en producenten is in mijn ogen de belangrijkste stap in de strijd tegen zwerfafval. Nederland Schoon bestaat al 30 jaar en er wordt zelfs al 100 jaar campagne gevoerd op het gebied van afval in de openbare ruimte. Samen moeten we het doen, al blijft weggooien wat niet meer nodig is helaas een menselijke eigenschap.’’

Groot was in het derde seizoen van de podcast van Wesley Dekker te gast. Beluister deze aflevering via je favoriete podcastapp.

Foto: Eelke Dekker