‘Ster op het doek’ Erol kiest favoriet: “Toen ik het stuk zag, herkende ik mijzelf”

Het licht gedimd, de spanning om te snijden. Kunstenaars, familie en vrienden verzamelen zich in de Purmaryn. Het is de uitreiking van ‘Purmerendse sterren op het doek’. De publieksfavoriet en die van de markante Erol, wordt onthuld. “Nu, vlak voor de uitreiking ben ik nog steeds aan het twijfelen”, zegt hij.  

‘Purmerendse sterren op het doek’ is een jaarlijks initiatief, georganiseerd door het kunstcollectief. Totaal doen er dit jaar twintig kunstenaars mee om restauranteigenaar Erol zo goed mogelijk te portretteren. “Een recordaantal!”, zegt het kunstcollectief. “Nog nooit deden er zoveel kunstenaars mee.”

Samengeknepen handen

Erol heeft zijn favoriete top drie werken gekozen. “Voor mij zijn er een paar die sprekend op mij lijken. Die zijn echt perfect. Ik let veel op details. Vooral mijn ogen vind ik belangrijk. Ik zie dat veel kunstenaars echt hun best hebben gedaan, maar dan mis ik toch één of twee dingen die anders zijn in het echt.”

En dan is het tijd voor de onthulling. Op het podium staan drie lege schilderezels waar straks de werken op gepresenteerd worden. De spanning is voelbaar, het is stil in de ruimte. Erol loopt het podium op, en gaat naast de lege ezels staan. “Nu word ik wel zenuwachtig”, zegt hij. Zijn top drie favorieten worden achterstevoren op de ezels gezet. Mensen proberen te raden van wie de schilderijen zijn.

Geroezemoes vult de zaal, sommige kunstenaars met samengeknepen handen, vol verwachting op de uitkomst. En dan, worden ze één voor één omgedraaid. Opvallend is hoe de Purmerendse ster bij alle drie de stukken bijna identiek is geportretteerd. En dan is het tijd voor de winnaar. De genomineerde kunstenaars kijken elkaar vol spanning aan. Het publiek is muisstil.

Publieksfavoriet en die van Erol

“Ik liep langs dit schilderij en zei gelijk ‘dit ben ik!’. De ogen, wenkbrauwen, haar en snor. Zelfs mijn tanden zijn gewoon zoals het echt is”, vertelt Erol. Hij wijst naar het kunstwerk van Purmerender Vano Ninua. Samen met zijn partner is hij zichtbaar geraakt en blij. De blijdschap wordt nog sterker als blijkt dat Vano ook publiekswinnaar is. “Met kop en schouders heeft hij gewonnen. 60 van de 250 stemmen”, aldus de organisatie.

Twee keer valt de van oorsprong Georgiaanse kunstenaar in de prijzen. “Ik kan niet vertellen hoe blij ik ben”, zegt Vano bescheiden. Zijn vriendin staat glunderend naast hem. “Ik heb hem tot het laatste moment gedwongen mee te doen. Hij is erg perfectionistisch en daarom ook onzeker. Hij twijfelt altijd aan zichzelf. Maar ben zo blij dat ik het heb doorgedrukt”, zegt zijn vriendin Natia.

Liefde en vlechtjes

Totaal zijn ze een maand bezig geweest met het werk. “Sommige nachten hebben we niet geslapen. Met alleen al het oog zijn we anderhalve week bezig geweest. We stoppen er veel liefde, techniek en vlechtjes in. De emotie die we overbrengen. Dat is het grootste cadeau.” Het portret is volledig gevlochten van jutetouw.  “Toen ik het zag herkende ik echt mijzelf erin. Dat was heel bijzonder. Mijn vrienden zeiden. Als je dat zo voelt. Moet je die kiezen!”, zegt Erol.

Foto's: Han Cozijn