Stijn ontvluchtte de oorlog in Oekraïne en exposeert nu in gemeentehuis

Toen hij in Nederland kwam was hij er aanvankelijk te boos en woedend voor, maar dat is nu voorbij. Sinds een half jaar is Oekraïner Stijn Veren verschillende kunstwerken aan het maken in het Burggolfhotel. Deze maand wordt zijn werk tentoongesteld in de centrale hal van het gemeentehuis.

"Ik ga dit deel in het Engels doen", vertelt wethouder Harry Rotgans tijdens de opening van de expositie. Het zal waarschijnlijk een van de eerste keren zijn dat de wethouder dit zegt tijdens een bijeenkomst in het gebouw aan de Purmersteenweg. Waar de muren van de centrale hal enkele maanden geleden nog gesierd werden door blote vrouwen, zijn het nu vooral abstracte kunstwerken die te zien zijn. Objecten en vormen, die vooral vragen om een interpretatie van de kijker, stelt Veren. "Ik denk altijd: de schilder en de kijker maken samen het kunstwerk. Waar ik fysiek bezig ben, observeert en beleeft de kijker het werk. Om daar vervolgens een eigen werkelijkheid van te maken."

Oekraïne

Het is inmiddels ruim een half jaar geleden dat Stijn Veren, echte naam Konstantyn Verenych, naar Nederland kwam. Samen met zijn vrouw Yulia woont hij in het Burggolfhotel. "Toevallig heb ik tien jaar geleden deze Nederlandse kunstenaarsnaam uitgekozen. Het is een verbastering van mijn voor- en achternaam." Hij benadrukt: "Dat ik hier nu woon heeft misschien zo moeten zijn."

In het gemeentehuis kijken aanwezigen rond en pakken ze zo nu en dan een blokje kaas of plakje worst. Ze luisteren aandachtig naar Rotgans: "Ik weet nog goed dat ik bij je was in het Burggolfhotel. Je was trots op de schilderijen die je in de kamer had staan, maar veel ruimte om ze te laten zien had je niet. Ik ben heel blij dat we de werken nu op deze manier kunnen bekijken. Dat is heel mooi en passend."

Purmerend

Het oorlogsgeweld in Oekraïne en de vlucht naar Purmerend. Ze hebben niet alleen het leven van Veren veranderd, maar ook zijn kijk op het schilderen. "Eerder had ik altijd het gevoel dat mijn creativiteit alleen van mij afhangt. Mijn werk bleef alleen van mij en het was onafhankelijk van de woonplaats. Maar hier voel ik de onafscheidelijke verbinding tussen het schilderij en Nederland. Elke keer als ik een nieuw schilderij maak, heb ik het gevoel dat ik een stuk Hollandse grond pak en overbreng op het doek."

"En dat mijn eerste expositie in Purmerend gebeurd is ontzettend belangrijk voor me. Het is niet alleen de plek die me onderdak en bescherming bood. Ik vond hier veel meer."

Foto's: Evert Ruis