Stilstaan bij ‘Kunst in de VVV etalage’

Iedere maand staat een kunstenaar in de schijnwerpers van de etalage van de VVV l Museumwinkel. Deze maand zijn van 3 september tot en met 9 oktober de verfijnde botanische tekeningen van Nynke van Zwol te bewonderen. Zachte kleurovergangen gecombineerd met scherpe lijnen maken haar werk herkenbaar en karakteristiek. Alle reden om de komende maand tussen het winkelen door even stil te staan voor de etalage van de VVV. 

Precies en fijn tekenen

Nynke van Zwol (1972), afgestudeerd aan de Wackers Kunstacademie te Amsterdam, werkt voornamelijk met aquarel en kleurpotlood op papier. “Voor mijn tekeningen van planten en dieren maak ik met aquarel een achtergrond waar ik vervolgens met kleurpotlood op teken. Mijn werk is heel precies en fijn. Dat geldt zowel voor mijn abstracte landschappen als mijn tekeningen van insecten en planten” aldus Nynke. 

Eigen schrifttekens

Taal is altijd een belangrijke factor geweest in haar leven en werk. Haar fascinatie voor oude, niet-ontcijferde scripts heeft geleid tot door haar zelf ontworpen schrifttekens. De kalligrafische vormen zijn gebaseerd op eeuwenoude schriften als spijkerschrift en runen. Deze symbolen laat ze vaak terug komen in haar werk. 

Botanische kunst

Nynke geeft sinds begin 2023 les in planten en dieren tekenen bij Cultuurhuis Wherelant. Daardoor is zij helemaal gegrepen door botanische kunst. Wilde planten hebben haar bijzondere aandacht waarvan zij een aantal tekeningen laat zien in de etalage van de VVV | Museumwinkel. Meer informatie over Nynke van Zwol is te vinden op haar website: nynkevanzwol.com.

In de VVV-winkel is meer informatie over de kunstenaar en haar werk te vinden. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-16.00 en zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur.

Foto: E. Ruis