Thijs Kroese (PvdA) niet terug als wethouder

Woensdagmiddag 11 januari heeft Thijs Kroese (PvdA) in een brief de gemeenteraad laten weten niet terug te komen als wethouder. Weliswaar, zo schrijft hij, heb ik mijn overspannenheid overwonnen, maar ik kies bewust niet voor een terugkeer. Kroese :” De belangrijkste vraag daarbij was of ik in staat zou zijn om mijn werk als wethouder te doen op een manier die bij mij past, zonder de druk weer zodanig op te voeren dat mijn privé en mijn gezondheid eronder lijden”. 

Hij schat zelf in dat hem bij terugkeer dezelfde valkuil wacht als eerder. Kroese: “ Mijn passie voor de stad en het werk dat we voor onze inwoners doen is zo groot, dat ik mij daarvoor altijd meer dan 100% zal willen inzetten. Dit is werk dat ik vol overgave wil doen, of helemaal niet”. 

Tekst gaat verder onder het fragment. Nathalie Saaf-Pasteuning sprak bij Raadszaken over het definitieve vertrek van Thijs Kroese.

Hij laat verder in de brief weten dat het besluit hem pijn doet. Naar de kiezers toe, omdat hij hen in de steek laat. En naar collega’s en ambtenaren toe omdat ze jarenlang voor elkaar door het vuur zijn gegaan. Bij zijn besluit speelt ook een rol dat hij opgevolgd wordt door Natalie Saaf, in wie hij het volste vertrouwen heeft.  Vertrouwen dat hij ook heeft in de gemeenteraad met een sterk college en een fantastische ambtelijke organisatie. 

Thijs Kroese heeft zich als geen ander ingezet voor de woningbouw in Purmerend. Onder zijn bewind kwam de 30/30/40 regeling van de grond: met 30% sociale huur, 30% middeldure woningbouw en 40% vrije sector. Iedereen kan inmiddels zien tot hoeveel nieuwbouw en bouwactiviteiten dit in de stad heeft geleid.