Tijdelijke opvang voor statushouders in Van der Valk Hotel Zuidoostbeemster

Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) heeft voor meerdere hotels met het Van der Valk-concern huurafspraken gemaakt voor het opvangen van mensen met een verblijfsvergunning. Vanavond, donderdag 18 augustus, is bekend geworden dat het hotel in Zuidoostbeemster één van die locaties is. Gemeente Purmerend laat weten dat het gaat om tijdelijke opvang voor 100 statushouders per 1 september. Het gaat om een periode van zes maanden tot en met februari 2023.

De doelgroep, zo laat de gemeente in het persbericht weten, bestaat voor het grootste deel uit nareizigers. Dat wil zeggen gezinsleden, en kinderen van mensen met een verblijfsvergunning en statushouders. In de komende zes maanden moeten zij doorstromen naar een andere opvanglocatie of naar een woning elders in het land.

Net als in Albergen is ook de gemeente Purmerend verrast door de actie van het COA en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Maar ondanks de vragen die zij hierbij heeft, zegt de gemeente ook begrip te hebben voor de noodoplossingen die het CAO zoekt. De direct omwonenden zijn door de gemeente vanmiddag zelf geïnformeerd.

Meer informatie is te vinden op de website van het COA: www.coa.nl.