Tijdelijke sluiting Sluisbrug: ‘Dít merken omwonenden ervan’

Vanwege werkzaamheden gaat de Sluisbrug in het stadje vanaf maandagavond 29 januari 22:00 uur tot en met vrijdagochtend 06:00 uur elke avond en nacht dicht. De reden van de sluiting? De provincie treft voorbereidingen om de sluis en brug op afstand vanuit Heerhugowaard te kunnen bedienen. Bij Raadszaken legde omgevingsmanager Bas van den Heuvel uit wat omwonenden van de werkzaamheden gaan merken.

Bas van den Heuvel sprak in ons programma Raadszaken over het voornemen om de brug op afstand te kunnen bedienen: ‘Om dat te doen moeten we alle systemen aanpassen en updaten en er moeten extra systemen worden toegevoegd. Zo moeten er bijvoorbeeld extra camera’s worden toegevoegd.’

Oplossing drukte

De aanpassing van de Sluisbrug moet de oplossing bieden voor een probleem op een andere locatie. De provincie wil de drukte op het wegennetwerk van de provincie aanpakken. Van den Heuvel legt uit: ‘Eén schip, kan wel twintig tot dertig vrachtautobewegingen besparen. Dus als je het vervoer op het water kan optimaliseren, kan het een grote bijdrage leveren aan het mobiliteitsvraagstuk.’ Van den Heuvel zegt dat de doorstroming op het water beter kan worden, als de bruggen en sluizen van Noord-Holland centraal worden bediend.

Tekst gaat verder onder het fragment. Bas van den Heuvel sprak in Raadszaken over de tijdelijke sluiting van de Sluisbrug.

'Dít merken omwonenden ervan'

Op de vraag hoeveel de omwonenden van de brug van de werkzaamheden gaan merken, heeft Van den Heuvel een geruststellend antwoord: ‘Eigenlijk niet veel’. Hij legt uit dat de impact laag is omdat er geen zware werkzaamheden worden uitgevoerd: ‘We gaan de systemen testen. Dus we gaan de brug regelmatig open en dicht laten gaan. Er komen dus geen zware werkmachines bij kijken.’

De brugwachter

De brugwachter krijgt volgens Bas van den Heuvel een andere rol omdat de bruggen vanuit de centrale wordt bediend. Helemaal verdwijnen doet de brugwachter niet: ‘In de zomerperiodes zal er lokaal toch een brug- of sluiswachter aanwezig zijn.’ Reden hiervoor is de drukte van, onder meer, recreatievaart in de zomer. (Tekst gaat verder onder de foto)

Evert Ruis

Nóg meer bruggen

Van den Heuvel legt uit dat in de provincie al negentien bruggen en sluizen op het gecentraliseerde systeem in Heerhugowaard zijn aangesloten. Er worden in totaal ongeveer veertig bruggen en sluizen aangesloten. Een paar kleinere bruggen en sluizen worden niet aangesloten: ‘Daar loont de investering simpelweg niet.’ Maar de provincie is voorbereid op de toekomst, in de centrale is capaciteit om tot wel tachtig bruggen aan te sluiten.

Foto: Evert Ruis