Toename vaccinatieafspraken: meer dan 400 mensen extra willen prik

GGD Zaanstreek-Waterland ziet een stijging in de aanmelding voor een eerste of tweede coronavaccinatie. Dat heeft de gezondheidsdienst bekendgemaakt aan RTV Purmerend. Het gaat om een toename van 472 personen binnen een week.

Waren er in de eerste week van november 2.024 mensen die zich aanmeldden voor een eerste of tweede coronavaccinatie, in de week van 4 tot en met 11 november waren dat 2.496 mensen. Er is dus in Zaanstreek-Waterland een toename van 472 personen die een eerste of tweede prik willen. Het is een beeld wat niet alleen geschetst kan worden uit de regionale cijfers, maar ook landelijk is een toestroom op prikafspraken zichtbaar. 

Coronatoegangsbewijs

Volgens GGD GHOR (de overkoepelende organisatie van GGD’en, red.) is de toename in het aantal afspraken voor vaccinaties een direct gevolg van persconferenties over het coronatoegangsbewijs (CTB). Dit bewijs is verkrijgbaar voor allen die zijn gevaccineerd, zijn hersteld van corona of recent negatief getest. Gehoopt wordt dat met de inzet van dit bewijs en een eventuele uitbreiding daarvan, het coronavirus terug te dringen valt.

Vaccinatiestrategie

Met een grote toestroom van vaccinatieafspraken voelt de regionale GGD zich genoodzaakt om een nieuwe Purmerendse priklocatie op te zetten. Vanaf 10 november is een kleinschalige locatie geopend in het Dijklander Ziekenhuis. ‘‘Op dit moment zetten we vooral in op vaste vaccinatielocaties, vanwege de naderende winter. Het ziekenhuis heeft grote bekendheid in de omgeving. Daarnaast is het voor mensen mogelijk om de prik te combineren met het bezoek aan hun specialist. Tot nu toe hebben we al ruim 200 vaccinaties gegeven in het ziekenhuis.’’