Trouwe kiezers vinden als eersten de weg naar de stembureaus

Een kort rondje langs drie stembureau’s, in de Gors, de Taborkerk en in Heel Europa, laat zien dat de opkomst tot het middaguur langzaam op gang komt.  Aan het begin van de ochtend waren het ouders die na het naar school brengen van hun kinderen gelijk het stembureau aandeden. Daarna waren het voornamelijk ouderen die kwamen stemmen. Voor het merendeel trouwe kiezers die aangaven meerdere keren op rij dezelfde partijen rood te maken.

Lokale onderwerpen zijn niet doorslaggevend. In tegenstelling tot drie jaar geleden. Toen waren het Beusebos, de Postnl locatie en de woningnood vaak drijfveren om te stemmen. Slechts bij hoge uitzondering worden nu thema’s genoemd als woningbouw, openbaar vervoer en hangjongeren. De overgrote meerderheid stemt omdat dit bij onze democratie hoort en ze van dit recht gebruik willen maken.

Voor een aantal stemmers heeft de politiek in Den Haag het verprutst. Zij kiezen nu voor oppositiepartijen. Vijftien partijen die in Purmerend naar de gunst van de kiezers dingen is voor een aantal inwoners veel te veel. ‘Voor elke scheet wordt een nieuwe partij opgericht’.

Van het Kieskompas, opgesteld om kiezers behulpzaam te zijn bij het bepalen van hun voorkeur wordt maar heel weinig gebruik gemaakt door de mensen die al vroeg op de stembureaus waren. Het beeld van de hele dag kan dit natuurlijk nog veranderen.