Trudy Huisenga- Horstman Nederlands kampioen driebanden

Trudy Huisenga- Horstman is tijdens de NK driebanden klein klasse 2 Nederlands kampioen geworden. Een opvallende prestatie als je bedenkt dat ze nog maar vijf jaar biljart en door een blessure geruime tijd uitgeschakeld is geweest. Vorig jaar juni heeft ze de draad weer kunnen oppakken en krijgt vanaf september serieus les.

“Ik ben reuze trots op deze zege", vertelt de geboren en getogen Purmerendse, die recentelijk naar Middenbeemster is verhuisd. "Driebanden is eigenlijk niet mijn tak van sport. Heb me min of meer impulsief ingeschreven voor het NK. Tijdens de voorrondes haalde ik zeven van de acht punten en in de finale zelfs alle wedstrijdpunten. Door deze overwinning ben ik gelijk gepromoveerd naar de eerste klasse”.

Taekwondo

Trudy heeft een opvallende sportieve carrière achter de rug. Als tiener speelde ze op hoog (internationaal) niveau Taekwondo. Ze is onder meer drievoudig Nederlands Kampioen geworden. Daarna heeft ze de overstap gemaakt naar een heel andere sport: stijldansen. Ook op hoog niveau. Dat heeft ze 18 jaar gedaan. “Op jonge leeftijd zijn mijn spieren door suikerziekte aangetast. Dat heeft nog steeds effect op mijn presteren. Ik ben daardoor veel bewuster omgegaan met bewegen, gezondheid en voeding.”

Balletje gaan rollen 

Acht jaar geleden heeft ze haar huidige man Menno leren kennen. “Ik wist niets van biljarten. Hij heeft me een keertje meegenomen naar het Biljart Centrum Purmerend (BCP) in het Karekietpark. Daar is het balletje letterlijk en figuurlijk gaan rollen. Aanvankelijk kon Menno mij aanwijzingen geven maar die tijd ligt al fors achter ons.”.

Trudy speelt bij biljartvereniging De Musketiers. Een recentelijk uit Zaandam verhuisde kleine vereniging. “ We spelen op vrijdagavond in het BCP. Ondanks het feit dat we slechts tien leden hebben, zijn we wel zeer succesvol. Belangstellenden kunnen gerust contact opnemen”. (www.bvmusketiers.nl.)

Libre

Binnenkort reist ze weer af voor een belangrijke wedstrijd: het NK libre in Waalbrugge, van 24 tot en met 26 maart. “Libre is veel meer mijn ding, dus ik heb goede hoop. Zou toch prachtig zijn als ik op twee disciplines kampioen zou worden”. Uiteraard gaat trouwe supporter Menno dan ook weer mee. 

Foto: Geert Heikens