Van ambtsketen tot overleggen: burgemeester voelt zich thuis in Purmerend
Ze werd vanuit het niets een bekende naam in de gemeente Purmerend, burgemeester Ellen van Selm. Ze stond binnen no-time op verschillende nieuwssites en ook haar Wikipedia-pagina werd aangepast. Eerder was Van Selm burgemeester van Opsterland en gemeenteraadslid in Lelystad. Maar wie is deze 59-jarige geboren Hengelose?
Ze loopt met een glas water richting de radiostudio van RTV Purmerend. Hoewel burgemeester Ellen van Selm geregeld haar verhaal doet in de media, gaf ze nooit een persoonlijk interview. Tot nu. "Het is mooi dat we nu samen in de studio zijn. Ongeveer een jaar geleden werd bekend dat ik hier burgemeester zou worden en jij was een van de eersten die mij een mailtje stuurde", vertelt Van Selm. Een podcast kwam er toen niet van, wel dit artikel en de afspraak om in de toekomst een aflevering op te nemen. "Ik ben gewoon mezelf en het is leuk om even terug te blikken."
Eind september vorig jaar zitten vele geïnteresseerden in de gemeenteraadszaal aan de Purmersteenweg. Op de agenda staat de beëdiging van de nieuwe burgemeester. Samen met Commissaris van de koning Arthur van Dijk van Noord-Holland komt ze de zaal binnen. In het publiek zitten niet alleen familie en vrienden van Van Selm. Ook raadsleden uit Opsterland en de Commissaris van de Koning van Friesland zijn aanwezig. "Het was een warm bad. Echt een bijzondere avond."
Tekst gaat verder onder de foto.

Pioniers
Na het officiële moment kreeg de kersverse burgemeester het woord. Ze bedankte haar ouders. "Het nest waar je uitkomt is heel belangrijk. Ik zou er veel voor over hebben als ze erbij waren. Ze zijn al enige tijd overleden, maar ik vond het wel belangrijk om ze te noemen." Ellen van Selm is geboren in Hengelo, maar groeide op in de Flevopolder. "Mijn ouders waren echte pioniers en in Lelystad opgroeien was toen ook heel bijzonder. We waren een van de eerste tweeduizend inwoners en alles was nieuw. Mijn ouders zaten in allerlei besturen en deden veel vrijwilligerswerk. Als er wat moest gebeuren waren ze erbij." Hoewel Van Selm rond haar achttiende vanwege de studie uit Lelystad trekt en vervolgens de wereld ontdekte, is Lelystad altijd blijven trekken. "Ik hou van een brede horizon. Letterlijk en figuurlijk."
'Burgemeestersklasje'
Wie naar het cv van de 59-jarige Van Selm kijkt, ziet geen traditionele aanloop naar het burgemeesterschap. Ze studeerde rurale sociologie (het onderzoeken van het sociale leven op het platteland, red.) en werkte onder meer in Pakistan en Italië. Later startte ze een eigen consultancybedrijf. "Ik was al uit de raad toen werd gevraagd of ik burgemeester zou willen worden. Ik was vereerd met die vraag en vond het een mooie aanleiding om me eens te verdiepen in het vak." Van Selm kreeg verschillende trainingen en cursussen samen met andere potentiële burgemeesterskandidaten. Of hoe ze het zelf noemt haar 'burgemeestersklasje'. "Het waren vooral stages bij zittende burgemeesters en momenten om in de keuken te kijken bij bijvoorbeeld de veiligheidsregio. Deels individueel en deels met elkaar."
Tekst gaat verder onder de foto.

Toename van geweld
De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. En ook op dat gebied is het afgelopen jaar veel gebeurd. Nog niet eens 24 uur na de beëdiging werd een plofkraak gepleegd op een juwelier aan de Padjedijk. Daarnaast was er een reeks aanslagen in de gemeente en zijn ook verschillende steekpartijen geweest. Afgelopen donderdag werd een 17-jarige jongen neergestoken op de parkeerplaats van winkelcentrum De Gors. Een dag later kon de politie een 15-jarige Purmerender aanhouden.
Als het aan de burgemeester ligt komt er snel een messenverbod, zo vertelde ze enkele weken geleden al. "Maar dat zal op zichzelf niet helpen om het geweld tegen te gaan. Met dit verbod laten we als gemeente zien dat hier de grens ligt. Want het is niet normaal dat jongeren met messen rondlopen."
Het gesprek van Wesley Dekker met Ellen van Selm is te beluisteren via je favoriete podcastplatform.