Van Damme: 'malversaties en obstructie' rondom verkiezingsdebat

Ernst van Damme, lijsttrekker van Lijst van Damme, doet op de dag van de verkiezingen zijn beklag over het verkiezingsdebat dat de gemeente op vrijdag 19 november organiseerde. Hij spreekt over 'malversaties, obstructie en ondermijning van het houden van vrije, evenredige en onbeperkte verkiezingen´.

Van Damme is boos op producent Faber Audiovisual, die enkele dagen vóór het debat plotseling eiste dat alle deelnemers een QR-code moesten overleggen. En zijn boosheid richt zich ook op de gemeente die ondanks die onverwachte -en in de ogen van de gemeente onterechte- eis het debat toch liet doorgaan. De gemeente had het contract met Faber meteen moeten ontbinden, vindt Van Damme.

Hij noemt het een ‘mensonterende toegangscontrole die de privacy van onze kandidaten ernstig aantast’. Met deze onemanactie vanuit een opdrachtnemer en de labiele wijze van reageren door de organiserende gemeenten is er een schadelijk stigmatiserend etiketje op onze kandidaten geplakt, aldus Van Damme. Dat was ook de reden dat hij, net als PVV en Forum voor Democratie, afzag van deelname aan het debat. PB21 was solidair met deze partijen en bleef eveneens weg.