Van handbalprof in Denemarken naar basisschooljuf: Mabel Panhuis

Voor de handbalsters van HV Volendam resten er nog twee wedstrijden, voordat het seizoen is afgelopen. Net als vorig jaar strijden de vrouwen alleen nog om de zevende plek en de sportieve eer tegen Kwiek Raalte. “Zij wonnen uiteindelijk van ons, dus we hebben nog wel een appeltje met ze te schillen”, stelt aanvoerster Mabel Panhuis.

Het doel voor Volendam was om Europees handbal te halen. Een speelronde voor het einde was dat niet meer haalbaar na een nederlaag tegen Velo (30-24). De laatste overwinning van de Volendamse handbalsters was 18 februari. Panhuis: “Dat is zeker balen. Je stelt vooraf een doel en het is dan erg zuur, als je dat dan niet haalt.”

Het seizoen begon nog sterk, zag Panhuis. Het geloof in het behalen van de vierde plek (en daarmee plaatsing voor Europees handbal) groeide. “Helaas kregen we daarna steeds meer blessures in de groep en merkte je dat we iedereen nodig hadden. Het hielp ook niet mee dat we wedstrijden steeds net aan verloren. We willen dat tweeluik tegen Kwiek met een goed gevoel afsluiten.”

Met veel plezier

In het verleden (van 2016 tot 2018, red.) speelde Panhuis in Denemarken als handbalprof. Ze keerde daarna terug naar Nederland en streek neer bij Volendam. De handbalster kijkt nog altijd met veel plezier terug op die periode. “Die hele entourage in Denemarken is niet te vergelijken met Nederland. Handbal wordt daar op zo’n andere manier beleefd. Ieder doelpunt wordt uitgebreid gevierd en iedere wedstrijd zit de sporthal helemaal vol. Er komen in Nederland een stuk minder mensen kijken.”

Landsmeer

De juf op een basisschool in Landsmeer neemt een aantal dingen mee uit het handbal naar haar werk. “We zijn de afgelopen jaren een aantal keer gewisseld van directeuren, daar kan ik wel goed mee omgaan. Ik ben namelijk gewend dat trainers weggaan. Op mijn werk geef ik ook niet snel op, dat komt ook voort uit mijn leven als topsporter. ‘Van proberen kun je leren’, zeg ik altijd tegen mijn leerlingen.”

Presentator Arno van der Breggen, terug van zijn vakantie, interviewt met Wesley Dekker ZOB-trainer Hans Schakel. Het zal gaan over de kansen op nacompetitie voor een plekje naar de vierde divisie. Purmerend Sport is woensdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur te kijken en beluisteren bij RTV Purmerend.

Foto: NH Nieuws