RTV Purmerend.nl

'Veel beheerders van Facebookgroepen worden bedreigd'

Kijk even rond op Facebook en je vindt bijna elk Noord-Hollands dorp, stad of wijk wel terug in een speciale buurtgroep. Ook in de gemeente Purmerend hebben diverse wijken en dorpen een eigen Facebookgroep. Beheerders stellen regels in om de groepsdiscussies 'beschaafd' te houden, maar toch kan de sfeer snel omslaan. Mediapartner NH Nieuws deed een rondvraag onder beheerders, waaruit bleek dat zes van de zestien beheerders bedreigingen hebben meegemaakt. "Vroeger zat ik wel eens te trillen van woede. Dan dacht ik: shit, straks staat er eentje aan mijn deur."

'Wij zijn Beemster', 'Ons Purmer-Noord', 'Wij Wheermolen'. Zomaar een kleine greep uit het ruime aanbod van lokale groepen op Facebook. De groepen zijn gericht op een stad, dorp of wijk. Facebookgroepen bieden pagina-eigenaren een platform en hulpmiddelen om een community op te bouwen, waar mensen contact met elkaar kunnen maken om vragen te stellen, iets aan te bieden of lokale onderwerpen te bespreken. 

Hoewel de groepen bedoeld zijn om meer verbinding te creëren, slaan discussies regelmatig om in ruzies, met ordinaire scheldpartijen en zelfs bedreigingen tot gevolg.  

NH Nieuws deed een rondvraag langs de beheerders van Noord-Hollandse Facebookgroepen. Daaruit blijkt dat het vaak goed gaat, maar dat incidentele scheldpartijen en dreigementen wel degelijk aan de orde zijn. Zes van de zestien beheerders geeft aan weleens te worden bedreigd. Vanwege de bedreigingen blijft het merendeel van de beheerders liever anoniem.

Camera’s

De bedreigingen komen vooral binnen via chatberichten op Facebook. Twee beheerders hebben na meerdere online bedreigingen thuis camera's opgehangen. Frank Reijn beheert een paar groepen en heeft verschillende ervaringen. "Bij 'Purmerend terug in de tijd' is het een feest van herkenning en vindt iedereen het leuk om oude foto’s en herinneringen op te halen. De sfeer is altijd prima en leuk."

Bij zijn groep 'Wij Weidevenners' gaat het er soms feller aan toe. "Daar hebben we 14.000 leden en heeft men weleens een andere mening. In die groep zijn er mensen die zich niet altijd aan de groepsregels houden. Dan tik je ze op de vingers en krijg je van alles naar je hoofd geslingerd, dat je een idioot, een lul of een dictator bent. Iemand schreef zelfs eens: 'Ik kom je wel even opzoeken!'"

Blokkeerfunctie

Reijn kiest ervoor geen persoonlijke informatie, zoals zijn adres, te delen op zijn pagina. Verder doet hij er vrij laconiek over: "Ik maak veel gebruik van de blokkeerfunctie. Vroeger zat ik wel eens te trillen uit woede. Maar na een paar jaar heb je een dikke huid."

Normen en waarden vergeten

Onderzoek naar bedreigingen onder Facebookbeheerders is er nog niet, maar Esther Mieremet van Veiliginternetten.nl herkent de verhalen van de beheerders. "Je hoort en leest er vaker over in de media. Op zo'n vrije plek als het internet vergeten mensen de gebruikelijke normen en waarden soms."  

Steeds vaker ziet Mieremet dat er daarom binnen Facebookgroepen gedragsregels worden afgesproken. "Als je binnen wil komen, dan moet je je aan die regels houden. Het is een goede manier om de groep veilig te houden. Maar het is een flinke taak voor de beheerder om dit de godganse dag te monitoren."

Volgens haar kunnen leden ook helpen de veiligheid binnen een groep te waarborgen. Ze ziet vaker dat leden elkaar aanspreken op ongewenst gedrag en zo de beheerder kunnen steunen. "Belangrijk, want straks wil niemand nog beheerder zijn."

Mieremet zegt dat het belangrijk is dat mensen aangifte doen als ze worden bedreigd op Facebook, zodat de politie hier iets mee kan. "Cijfers kunnen worden bijgehouden en het probleem kan zo beter in kaart kan worden gebracht."

De politie laat aan regionale omroep NH Nieuws weten geen meldingen van bedreigingen op Facebook bij te houden.