Veel bezoekers voor de vrijdagmarkt; wijkwinkeliers nu ook welkom bij hun buurtmarkt

De gemeente had het winkeliers in de binnenstad mogelijk gemaakt om hun waren in marktkramen aan de man de brengen. Van die mogelijkheid maakten zij volop gebruik. Tientallen kramen maakten van de vrijdag meer dan een gewone marktdag. Honderden Purmerenders kwamen erop af. Inmiddels heeft wethouder Hegger op een vraag van raadslid Schaaij laten weten dat winkeliers van de buurtwinkelcentra ook bij hun wijkmarkten mogen aanschuiven. 

‘Dit is waarvoor we het doen’ merkte een winkelier op die bij zijn marktkraam truien aanprees bij een groepje dames. Er kon zelfs gepast worden en als mensen dat fijn vonden mocht binnen even in de spiegel gekeken worden. ‘Niet dat we nu opeens het omzetverlies goed maken van de voorbije weken en maanden, maar je doet weer wat je leuk vindt. Je spullen verkopen en klanten helpen’, klonk het terwijl hij een trui inpakte. De winkeliers hadden het shoppen extra aantrekkelijk gemaakt. Veel waar ging voor 50% van de prijs van de hand. 

Het winkelende publiek had het ook duidelijk naar de zin. Er werd volop gekeken, gepast en gekocht. Ook al moest dat op straat soms wat geïmproviseerd. ‘Dit is wat de mensen weer willen’, zei een man die met zijn partner door de Breedstraat slenterde. Hoewel niet overal de anderhalve meter in acht kon worden genomen, hadden toch velen niet een mondkapje op. Het is nog weer even wennen aan de weer veranderde regels. Deze winkeldag was in elk geval geslaagd. Nu afwachten wat gaat komen.