Veertiende eeuws laarsje in stadhuis

Vanaf morgen is de hele maand september in de centrale hal van het stadhuis een bijzonder object tentoongesteld. Het is een laarsje uit de veertiende eeuw, dat de Archeologische Werkgroep Purmerend vorig jaar heeft opgegraven. Volgens AWP-voorzitter Jan van Waard is het een unieke vondst. Het is één van de archeologische vondsten uit de stad, die geëxposeerd worden.

Tijdens opgravingen op het Waagplein stuitten leden van de werkgroep op de resten van het laarsje. Volgens de restaurateur stamt het laarsje uit 1325. ‘We zijn als werkgroep trots dat we dit stuk geschiedenis hebben kunnen opsporen en herstellen’, aldus Van Waard. Wethouder Eveline Tijmstra vindt het belangrijk om stil te staan bij de historie van de stad. ‘Een vondst als deze maakt onze geschiedenis opeens weer heel tastbaar.’ Ze is trots dat de unieke vondst in het stadhuis tentoongesteld kan worden.

Wie de tentoonstelling van AWP in het stadhuis wil gaan bekijken (werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur), moet er rekening mee houden dat de hoofdingang is afgesloten in verband met de bouw van de ondergronds parkeergarage. De ingang is tijdelijk verplaatst naar de zijkant van het stadhuis, aan de kant van het Cramwinkelplantsoen.