Veertig jaar geleden Heineken en chauffeur ontvoerd: 'Zo'n indruk gemaakt'

Het wordt vaak gezien als een van de grootste misdaadzaken van de twintigste eeuw. De ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur, Purmerender Ab Doderer. Deze maand precies veertig jaar geleden werden ze meegenomen naar een loods in het Amsterdamse havengebied. Hoewel de ontvoering na drie weken werd opgelost, laat de zaak ook jaren later nog zijn sporen na. "Van Doderer hebben we daarna eigenlijk niets meer gehoord. Het heeft zo'n indruk op hem gemaakt", vertelt oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting.

"Aan die tijd denk ik nog wel vaak terug. Dat heeft ook te maken met de theatershow waarmee ik door het land trek." De oud-politiewoordvoerder was het aanspreekpunt bij tal van roemruchte zaken. Denk bijvoorbeeld aan de Bijlmerramp, verschillende liquidaties en de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en chauffeur Ab Doderer. "Ik kwam in Amsterdam en zag dat er overal rechercheurs rondrenden die bezig waren met de zaak. Ik heb zoveel mogelijk informatie verzameld, omdat ik wist dat de pers er bovenop zou duiken."

Die avond gaf Wilting twee personconferenties. "Ik mag wel zeggen dat heel Nederland meeluisterde en meekeek naar wat er gebeurde." (Tekst gaat verder onder de foto)

Ontvoering

Laten we beginnen bij het begin. “Heineken is spoorloos”, kopt het Algemeen Dagblad op 10 november 1983. Een dag eerder is de 60-jarige topman samen met zijn 57-jarige chauffeur Doderer ontvoerd. "Aan de Weesperzijde, op ruim een kilometer van het Heineken-kantoor, werd kort na de ontvoering de bestelwagen teruggevonden, waarin Heineken en zijn chauffeur zijn meegenomen. De motor van de wagen draaide nog en op de rechterwielbak zaten bloedsporen."

Na drie weken worden Heineken en zijn chauffeur door een anonieme tip teruggevonden op een bedrijventerrein in het Amsterdamse Westpoort. De ontvoerders: Jan Boellaard, Martin Erkamps, Willem Holleeder, Cor van Hout en Frans Meijer.

Levenslang

"Heineken heeft levenslang gekregen. Elke dag, elk uur en iedere minuut als hij buiten was, werd hij volledig begeleid door beveiligers. Van Doderer hebben we daarna eigenlijk niets meer gehoord. Hij heeft nooit een interview gegeven en ik denk dat hij ook door Heineken financieel geholpen is. Het heeft zo'n indruk op hem gemaakt, waar hij misschien wel tot de dag van vandaag last van heeft."

Podcast

Het gesprek van Wesley Dekker met Klaas Wilting is te beluisteren via je favoriete podcastplatform. Maandag is de aflevering vanaf 21:00 uur te horen bij RTV Purmerend. Via de televisie, radio of online.

Artikel Heineken Ontvoering uit 1983 - Algemeen Dagblad/ Delpher