Verdachte maakte drillrap over schietpartij Tramplein

Verdachte maakte drillrap over schietpartij Tramplein

De rechtbank heeft vrijdag 2 april twee verdachten veroordeeld voor een schietpartij op het Tramplein. De Purmerendse verdachte in de zaak heeft een drillrap gemaakt over de schietpartij, zo kwam door het proces naar buiten.

Op geen enkele manier hebben de twee verdachten spijt betuigd van de schietpartij. Uit getapte telefoongesprekken en de verklaring van de Purmerendse verdachte, bleek het bestaan van een drillrap. ‘‘In de rap presenteert de verdachte zich als een stoere dader’’, constateert de rechtbank. ‘‘Hij laat zich laatdunkend uit over het slachtoffer en rapt dat een ruzie met hem fout afloopt. Dit roept weerzin op, maar zegt ook iets over de beschadigde persoonlijkheid.’’ De rechtbank heeft de 24-jarige Purmerender een celstraf opgelegd van vijf jaar en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank heeft de man verschillende stoornissen en is hij zwakbegaafd. Bovendien wordt de kans dat hij zich vrijwillig laat behandelen laag ingeschat, terwijl de kans op herhaling groot zou zijn. Een 22-jarige medeverdachte uit West-Graftdijk moet vier jaar de bak in. De rechtbank vindt het aannemelijk dat hij niet het initiatief heeft genomen, maar hij kan wel als medepleger worden aangemerkt. Eveneens veroordeelt de rechtbank beide verdachten tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal zo’n 27.000 euro.

Tramplein

De twintigers stonden terecht wegens verdenking van poging tot moord op het Tramplein. Het slachtoffer liep 14 juni 2020 samen met zijn vriendin op straat en zag de twee verdachten langzaam langsrijden op een scooter. De verdachten keerden verderop om en kwamen weer naast het slachtoffer rijden. Het slachtoffer zag dat de Purmerendse verdachte een vuurwapen tevoorschijn haalde en twee keer schoot. De man werd in zijn hals getroffen. Wonder boven wonder overleefde het slachtoffer de schietpartij. De man raakte wel in coma en heeft levenslange medische gevolgen.

Vanwege het opmerkelijke rijgedrag van de daders concludeert de rechtbank dat er een vooropgezet plan was om het slachtoffer te beschieten. Tevens was er al langere tijd een conflict tussen de schutter en het slachtoffer.

Foto: Inter Visual Studios