Verdachten aangehouden voor liquidatiepogingen en drugshandel

Er zijn dinsdagochtend 10 mei drie mannen aangehouden voor de handel in verdovende middelen en een liquidatiepoging. Het gaat om mannen van 49, 38 en 30 jaar oud. Er wordt nog gezocht naar een vierde verdachte van 59 jaar, die in Turkije zit. De Dienst Speciale Interventies heeft dinsdag ook invallen gedaan in Purmerend, Amsterdam, Meppel en het Friese Koudum.

De Dienst Landelijke Recherche (DLR) heeft versleutelde berichten van verschillende diensten ontsleuteld. In berichten zag de recherche dat de mannen zich bezighielden met de invoer van en handel in grote partijen verdovende middelen. Daarnaast kwam naar voren dat er voorbereidingen werden getroffen om mensen te liquideren of ernstig geweld tegen ze te gebruiken.

Invallen

Na grondig onderzoek voerde de Dienst Speciale Interventies de invallen in Purmerend, Amsterdam, Meppel en Koudum vonden tegelijkertijd plaats. Naast de woningen is ook zoeking gedaan in vier andere panden. In een woning in Meppel werden een kleine hoeveelheid drugs aangetroffen, versnijdingsmiddelen en chemicaliën. Het vermoeden bestaat dat het gaat om een gebruikte cokewasserij. In Amsterdam trof de politie een ton aan cash aan en een hoeveelheid dure horloges.

Advanced Search Team

Bij de zoekingen was ook het Advanced Search Team van defensie aanwezig. Dit team kan veranderingen in de omgeving ontdekken en maakt gebruik van apparatuur die enkele meters in de grond kan kijken. Het team kan ook verborgen ruimtes in muren zien.

De politie maakte een verslag van de actie van 10 mei. Wat trof de politie precies aan en hoe gaat zo'n inval in zijn werk? Bekijk hieronder de reportage.