RTV Purmerend.nl

Verkiezingsdebat tussen de koeien

Het derde verkiezingsdebat gisteravond werd uitgezonden vanuit een Beemster koeienstal. Jonk van de BPP/Stadspartij en Tijmstra (CDA) wilden de Beemster kiezers gunstig stemmen met respectievelijk een speciale wethouder voor agrarische zaken en het terugdraaien van eerdere bezuinigingen. De tweede ronde over de participatie van burgers, met Gemeentebelangen Purmerend (GBP), Groenlinks en de piratenpartij liep uit op een – wij zijn het eigenlijk met elkaar eens- gesprek.

Identiteit van de Beemster

Het debat opende met de stelling; Hoe houdt de Beemster zijn identiteit?  Tijmstra (CDA), Jonk van de BPP/Stadspartij en Kroese (PvdA) bleken daarin redelijk eensgezind. Zij roemden de samenleving in de Beemster met de karakteristieke gemeenschapszin, het drukke verenigingsleven, het open groene landschap en de agrariërs.

Om de identiteit bewaren wilde Tijmstra(CDA) de bezuinigingen terugdraaien op ontmoetingsplekken voor bewoners. Kroese noemde de recent aangenomen dorpsontwikkelingsvisies. Speciaal opgesteld om de karakteristieken van Beemster te bewaren. Kroese (PvdA): ‘Bewoners van Zuidoostbeemster, Midden- en Noordbeemster hebben daarin zelf aangegeven wat ze voor de toekomst wel of niet willen behouden. ‘De visies vormen een mooie nalatenschap. Als we die uitvoeren, zijn we er’.  

Modulair bouwen

Fleeré (Groep Hop) had begrepen dat Purmerend de Beemster zou gaan volbouwen. Fleeré: Dat veroorzaakt angst bij Beemsterlingen. Om ongerustheid weg te nemen pleitte hij ervoor om specifiek in de Beemster modulair te bouwen. Bouwen in onderdelen die al in de fabriek gebruikslaar worden gemaakt.

Jonk(BPP/Stadspartij) pakte hem aan.  ‘Ik zie die angst niet terug. Er zijn duidelijke afspraken over waar te bouwen. We hebben laten zien dat ook te kunnen. Kijk naar voorbeelden als de CONO, de uitbreiding in het 3e en 4e kwadrant en in Zuidoostbeemster. Wij gaan Beemster niet volbouwen’. Ook Kroese (PvdA) reageerde kritisch op Flereé. ‘ Waarom stel je voor om in de Beemster te bouwen? We zijn nu volop bezig in Purmerend’.

Voor Tijmstra (CDA) heeft identiteit niets te maken met de bouwmethode. Tijmstra: ‘Belangrijk is het in standhouden van de gemeenschapszin. Dat gebeurt op de plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Daarom investeren in die plekken, zoals de Bonte Klaver in NoordBeemster en de RK kerk in Westbeemster. Dan behouden we ook de zichtbare elementen van identiteit. Tijmstra: ‘Een mooie geschiedenis om door te geven’.

Wethouder voor agrarische zaken

Voor de BPP/Stadspartij is een wethouder voor agrarische zaken een belangrijk punt. Jonk vertelde waarom.  ‘ Groeien is voor een boer heel belangrijk. Maar vaak staan regels vanuit het Rijk en het Werelderfgoed een uitbreiding in de weg’. Een wethouder met kennis van zaken en feeling met de branche is dan een goede zaak. Ze kreeg steun van Tijmstra (CDA).  

Hoe inwoners beter betrekken bij politieke besluitvorming

Lijsttrekkers van Gemeentebelangen Purmerend (GBP), Groenlinks(GL) en de Piratenpartij stonden voor de lastige taak te debatteren over een onderwerp waarover ze het eigenlijk met elkaar eens waren. Albers (GBP) en van Kuik (GL) konden zich prima vinden in de uitspraak van Pardoe: ‘ Burgers moeten eerder betrokken worden bij de besluitvorming’.

Burgerberaad en initierend referendum

Van Kuik (GL) pleitte voor burgerberaden. Een willekeurige groep burgers die door loting geselecteerd wordt om mee te denken over bijvoorbeeld alternatieve energie bronnen, zoals nu in Amsterdam net is gedaan over de CO2 uitstoot. Albers van GBP wilde wel een initiërend referendum waarbij over de randvoorwaarden voor een bepaalde voorziening of investering gestemd kan worden. Hij noemde als voorbeeld het buitenzwembad. Het onderwerp inspireerde Pardoe. Het leek haar een idee bewoners te betrekken bij de vormgeving van het zwembad.

Albers (GBP) haalde een stokpaardje van GBP tevoorschijn; het digitaliseren van de aanvraag van een referendum.  Van Kuik voegde daaraan nog toe dat dit dan ook zou moeten kunnen met steunbetuigingen voor zo’n referendum. Dit bijvoorbeeld in het belang van mensen die slecht ter been zijn.