Beemsterse veteraan krijgt na zestig jaar alsnog een onderscheiding: "U heeft het verdiend"

Theo Pronk ging begin jaren zestig op missie naar Nieuw-Guinea, maar vanwege een fout kreeg hij niet net als zijn kameraden een onderscheiding. Nu, zestig jaar later, is de fout rechtgezet; de inmiddels tachtigjarige Theo Pronk heeft ook een onderscheiding gekregen. "Ik ben hier heel trots op."

Tijdens het maandelijkse Veteranencafé Purmerend ontving Theo Pronk uit handen van burgemeester Don Bijl het Nieuw-Guinea Herinneringskruis. "U heeft het verdiend", vertelde de burgemeester van Purmerend. "Destijds is er iets niet goedgaan, maar nu komt de onderscheiding toch op de juiste plaats."

Nederlandse kolonie

Theo Pronk werd in november 1961 uitgezonden naar Nieuw-Guinea. Net als duizenden andere achttienjarigen werd hij gestuurd om de Nederlandse kolonie te beschermen voor een inlijving door Indonesië. "Ik wist toen helemaal niks. Ik wist niet eens waar Amsterdam lag, laat staan Nieuw-Guinea." Onder druk van de Verenigde Naties en president John F. Kennedy trok Nederland zich per augustus 1962 terug uit Nieuw-Guinea. 

Lege handen

Een aantal maanden later kwam Pronk weer terug naar Nederland, maar een herinneringskruis bleek er voor hem niet te zijn. "Mijn kameraden kregen er wel een en ik bleef met lege handen achter." Het Ministerie van Defensie heeft het kruis nu in een nieuwe vorm beschikbaar gesteld. Een van de gelukkige is de tachtigjarige Beemsterling: "Ik ben hier heel trots op."

De komst van de burgemeester was het afscheid als beschermheer van de Stichting Veteranen Purmerend. Bekijk hieronder een reportage van fotograaf Evert Ruis.