Veteranen eren met Witte Anjerperk

‘De Witte Anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse veteranen.’ Die tekst is te lezen op een bordje in het Witte Anjerperk, dat donderdag is onthuld door initiatiefnemer Cor Persenaire, samen met burgemeester Don Bijl en wethouder Eveline Tijmstra. Het perkje is aangelegd op een toepasselijke plek: naast de verzetsgraven op de Algemene Begraafplaats.

Het Nationaal Comité Veteranendag startte in 2019 het initiatief om gemeenten te vragen Witte Anjerperkjes aan te leggen en daarmee hun veteranen te eren en waarderen. Inn de weken en dagen voorafgaand aan Nationale Veteranendag bloeien de anjers in de perken. Overigens is de witte anjer al in 2005 geïntroduceerd als symbool voor de waardering voor Nederlandse veteranen. Sinds 2018 is er ook de Witte Anjer Prijs. Het Nationaal Comité Veteranendag wil daarmee mensen die zich inzetten voor veteranen in het zonnetje zetten.

Verbondenheid

Purmerender en veteraan Cor Persenaire maakte zich sterk voor een Witte Anjerperk in zijn stad. Enkele maanden geleden benaderde hij het college en die toonde zich meteen bereid mee te werken. Burgemeester Bijl: ‘Het perkje is een teken van onze verbondenheid met de veteranen. De samenleving ging vroeger niet goed om met veteranen. Er was te weinig aandacht, te weinig waardering, te weinig begeleiding. Gelukkig is daar de laatste tien, vijftien jaar verandering in gekomen. Dit perkje is een symbool van onze waardering.’

Waardering

Persenaire, die zijn veteranenstatus verwierf door zijn werk als matroos op schepen en een onderzeeër van de marine, was ten tijde van de onthulling zichtbaar geëmotioneerd en bedankte het college dat zijn initiatief werkelijkheid is geworden. ‘Maar het gaat niet om mij, de waardering is voor alle veteranen.’

Lekkernij

Op de dag van de onthulling werd een hekje rondom het perk even verwijderd. Hazen, blijkbaar dol zijn op de anjerplant, begonnen namelijk al snel na de aanplant naar hartenlust aan de planten te knagen. Om de planten te beschermen was een hekwerk noodzakelijk. Groenbeheerders van de begraafplaats konden na de onthulling dus weer aan de slag om het hekje terug te plaatsen. Zodat op Nationale Veteranendag de witte anjers volop bloeien.