RTV Purmerend.nl

Vier honderdduizend liter koeien bij Maatschap Helder in de Beemster

Bij de Maatschap Helder aan de Volgerweg in Beemster zijn maar liefst vier koeien gelijktijdig de grens van 100.000 liter melk gepasseerd. Gemiddeld geven koeien 34.000 liter melk. Er is dus sprake van een bijzondere prestatie. 

Peter en Erica Helder-Pauw vormen samen met hun twee zoons een maatschap op het veeteeltbedrijf aan de Hobrederweg. Zoon Arno: ‘Zodra koeien gekalfd hebben geven ze melk. Op enig moment stopt de productie. Voor zo’n twee maanden. Zodra de koe weer drachtig is, komt de productie ook weer op gang. Dit is een cyclus die zich enige malen achtereen herhaalt’. 

De koeien van de maatschap staan ingeschreven in de Stamboekvee Organisatie. Daar wordt bijgehouden hoeveel melk elke koe geeft. Dat het een bijzondere prestatie is blijkt ook wel uit het feit dat de vier koeien elk een certificaat ontvangen hebben. 

Peter: ‘Zo’n veertig jaar geleden was een honderdduizend liter koe zelf aanleiding om een groot feest te geven in het café. Werden alle notabelen die er toe deden uitgenodigd en kreeg de boer een zilveren koe uitgereikt’. Door kwaliteitsverbetering komt het nu wel wat vaker voor. Arno: ‘ Deze vier koeien zijn behoorlijk dominant. Staan graag vooraan als ze naar buiten kunnen. Hebben een sterke eigen wil’. Dat blijkt ook wel als er een foto gemaakt wordt. Dat is geen sinecure. 

Het mooie is dat er nog een drietal koeien in de stal de kritische grens bereiken. ‘Maar je weet het maar nooit. De bloemen worden pas uitgereikt bij de finish’, aldus de trotse eigenaren.